Občina odkupila objekt

Javno-zasebno partnerstvo je občina pred leti sklenila s podjetjem Primorje, ki je gradnjo tudi začelo, vendar je nato zašlo v težave, stečaj in dela pa so obstali. Zato je občina lani prekinila javno-zasebno partnerstvo s Primorjem, za približno šest milijonov evrov odkupila njegov vložek, se vpisala kot lastnica in zdaj išče nove možnosti, kako projekt nadaljevati ter ga uspešno dokončati.

Zasebni partner naj bi območje komunalno opremil, občina pa tega zasebniku ne bo plačala z denarjem, temveč s poslovnimi prostori v večnamenskem objektu v višini okoli štiri milijone evrov, na kolikor so ocenjena dela. Opozicijski svetniki so bili kritični predvsem zato, ker menijo, da je izbira zasebnega partnerja že vnaprej dogovorjena. Tako kot večino drugih občinskih poslov naj bi tudi tega dobilo koprsko podjetje Grafist, ki je v lasti Popovičevega prijatelja Anteja Guberca. Maja je občina namreč javno pozvala k podaji vlog o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva, s čimer naj bi preverjala zanimanje vlagateljev, vlogo pa je podalo samo podjetje Grafist. Na občini sicer trdijo, da poziv ni bil objavljen zato, da bi prejudiciral izbiro zasebnega partnerja, pač pa da usmeri aktivnosti k postopku javno-zasebnega partnerstva.

Ob bazenu hotel

Večnamenski objekt z olimpijskim bazenom naj bi imel tri bazene v skupni površini 7300 kvadratnih metrov. Poleg tega naj bi ob bazenu zgradili hotel, ki ga namerava graditi prav Grafist, v večnamenskem objektu pa naj bi nove prostore dobili tudi koprska upravna enota in koprska občinska uprava; zanimanje naj bi izkazali tudi nekateri drugi, med njimi Pošta Slovenije in Univerza na Primorskem. Vendar mora zasebni izvajalec območje najprej komunalno opremiti, ker občina za to nima denarja. Bo pa občina po etapah začela urejati tamkajšnji športnorekreacijski park, kjer bodo najprej na nogometnem igrišču zamenjali travo.