Tudi druga slika je govorila o malem človeku. O njegovih sladkih užitkih prevare. Eugenija Carl je ujela primorske branjevke pri nečedni raboti. Pod znamko domače in bio so prodajale robo, kupljeno na zelenjavnih veletržnicah. Nekaj, kar smo vsi vedeli, je dobilo tudi konkretno sliko. Eugenija ni objavila kakšne anonimke, temveč je postavila z ekipo zasedo na največji bionjivi daleč naokoli. V Trstu, kjer se kupuje na debelo vse, kar prileti z vseh koncev sveta. In nedolžne branjevke, ki so dan prej zatrjevale, kako vse pridelajo na domači grudi ali pa kaj vzamejo tudi od sosedov, so bežale pred kamero. Nekaj pa jih je odgovorilo, da so tam pač na izletu. Ob štirih zjutraj ni boljšega mesta za oglede, kot je tržaška veletržnica. Hladno je zagotovo. Če ne od drugega, zaradi velikih hladilnikov. Čudim se le, zakaj ni nobena žrtev odgovorila, da gre za politično zaroto. Kar je povsem logično. V trenutku, ko država začne promocijsko akcijo o tem, kako ne smemo kupovati pridelkov, ki pridejo od daleč, je logično, da so ujete goljufive branjevke v mašineriji politike.

Politiki pa niso daleč od branjevk. Na primer finančni minister Uroš Čufer. Ko se kamere in mikrofoni zapodijo v njega z vprašanji okoli nadzornikov v naši odškodninski družbi, se minister dela, kot da nima nič s tem. Daje vtis, kot da je tam v funkciji turista. Nekoga, ki se malo ogleduje, se zapre v avto z zatemnjenimi stekli in zbeži pred novinarji. Nič nasmeha, nič domislic, nič pripravljenih izjav, le beg. Saj ve, da je zadaj politična zarota.

Tako kot je politična zarota osrednje misel Uroša Slaka in Bojana Travna. Posebno zdaj, ko so se na nacionalki odločili, da ukinejo oddajo Pogledi Slovenije. Jasno, da odgovornim ne bo nihče verjel, da jo ukinjajo zaradi novih programskih usmeritev. Da varčujejo in bodo pokurili notranje resurse. Da bodo zdaj stari koncept Tarče nadgradili in posodobili. Res je, da se je oddaja izpela, da je bila preveč navijaška, enostranska in pogromaška, ampak to je pač televizija. Manipulacija, spektakel, prevara. Kot branjevke.

Bolj enostavno je verjeti, da se je nekomu tam zgoraj na oblasti strgalo. Poklical je odgovorne na nacionalki, jih nahrulil po telefonu in zahteval, da se že enkrat naredi red. Tako kot v Bohinju. Naj se nekaj zruši v opomin drugim. Naj se tresejo zdaj vsi, ki so rekli kakšno pikro o nedotakljivih. Bagrov ima ta država po uničenju gradbincev več kot dovolj…