Vodja izlaške civilne iniciative za oživitev Medijskih toplic Jure Urbanija, ki se je s pomočjo krajevne skupnosti z lastnikom kompleksa dogovoril za enoletni brezplačni najem bazenskega dela, je že na začetku akcij povedal, da si letos morda obetajo le kakšen piknik in druženje v otroškem bazenu, in še to le s člani društva, ki ga ustanavljajo, sicer pa so si zamislili predvsem dogodke, kot so razstave, razne delavnice, kino v velikem bazenu ali kakšen koncert. Čiščenje je nato potekalo vsako soboto, vmes so se javljali donatorji, ki so prispevali material za vsaj delno sanacijo najbolj načetih delov v bazenih in njihovi okolici ter garderobah, in vse skupaj je postalo zanimivo tudi za širšo okolico.

Pri delu je ekipo prostovoljcev kmalu podprl tudi zagorski župan Matjaž Švagan, ki mu ideja o vlaganju občinskega denarja v zasebni bazen sprva ni bila všeč, nato pa se je v luči želje občanov, da bi se bazen resnično čim prej odprl, z lastnikom Sašo Zelenovićem, direktorjem družbe PSZ, skušal dogovoriti za petletni brezplačni najem bazenskega kompleksa. V tem primeru bi namreč občina lahko formalno sodelovala in tudi finančno pomagala pri odpiranju kompleksa, a trenutno za kaj takšnega ni pravne podlage, je pojasnil Rudi Medved, direktor zagorske občinske uprave. »Kakršno koli vlaganje bi moralo biti v celoti pravno zavarovano, kar pa je v danih okoliščinah neizvedljivo,« je dejal direktor občinske uprave, kjer jih prav tako moti, da je lastnik jasno povedal, da v kompleks ne namerava vložiti niti centa, je pa zainteresiran, da se bazen odpre.

Občina je kljub temu naročila strokovno oceno, koliko bi stalo vnovično varno odprtje kopališča. »Zaradi uničenosti infrastrukture na kopališču tega podatka še ni, zato občina za zdaj ni ničesar obljubljala, kar se finančnega dela sanacije tiče,« je poudaril Medved in dodal, da bodo kljub vsemu še naprej podpirali vse aktivnosti prostovoljcev za odprtje kopališča v prihodnji sezoni. »Letos je zanesljivo prepozno za kaj takega. Do prihodnje sezone pa je treba najti pravno podlago, če ta sploh obstaja, in ustvariti temelj za sodelovanje z društvom, ki bo nosilec aktivnosti,« je prepričan Medved, ki meni, da bi bil najboljša rešitev za Medijske toplice investitor, ki bi kompleks odkupil in zdravilišču povrnil sloves, kakršnega je imelo »dolga leta, preden so prišle v roke zasebnemu lastniku, ki je pustil kompleks tako klavrno propasti«.