Večina svetnikov je namero podprla, prepričana, da investitorjev, ki bi prinesli delovna mesta, predvsem pa omogočili začetek urejanja nepozidanega območja ob Titovi cesti v bližini zdravstvenega doma in bolnišnice, ne gre zavrniti. »Že 10 let in več čakamo, da se bo za to območje pojavila kakšna investicija,« je dejal Boštjan Udovič, direktor občinske uprave. Zadovoljen je, da se bo na ta račun ta del mesta začel komunalno urejati, kar bi bil za občino sicer prevelik zalogaj, občina pa bo s tem dobila tudi prvi del želene obvoznice med Titovo cesto in Cesto v Staro vas. Tudi sam je sicer ocenil, da bi trgovski center nemara bolj sodil na obrobje, a »kapital gre pač tja, kjer ima interes, mi pa se lahko samo strinjamo ali ne«.

»Dobili bomo skrpucalo od mesta«

»Nočem biti zraven, če bo tam nastala plastično-aluminijasta kocka. Veduto mesta se uniči samo enkrat,« pa je nasprotoval Uroš Petohleb (LDS), prepričan, da z vidika krajinske arhitekture tovrsten objekt na tej lokaciji ni primeren. »Meja, do katere bomo dovolili, da kapital oblikuje podobo mesta, mora biti. Tukaj smo mejo prekoračili,« je dejal. Spomnil je na družbo Epic, ki je pred leti, ko je na obrobju Postojne zgradila dva velika trgovsko-poslovna objekta, veliko obetala. Danes sta objekta v velikem delu prazna in naprodaj, Epic pa v stečaju.

Tudi Goran Blaško (SD) je razočaran, da v Postojni, ki želi postati urejeno turistično mesto, ni prave urbanistične vizije. »Stvari rešujemo stihijsko, ad hoc, ko se pojavi kdo, ki ima denar. Če bomo še naprej ravnali tako, bomo dobili skrpucalo od mesta. To smo dopuščali do sedaj in vidimo, kam nas pelje,« je Blaško prepričan, da bi bilo treba prekiniti zgrešeno prakso in tovrstni center umestiti drugam.

V družbi Hypo Leasing, ki želi unovčiti svoja zemljišča, so nam včeraj pojasnili, da trenutno potekajo intenzivni pogovori in dogovori s potencialnimi investitorji oziroma strankami. »Dokler ti niso dokončni in formalno urejeni, pa je preuranjeno komentirati kakršne koli podrobnosti,« so nam odgovorili v zvezi z načrti v Postojni. Direktor občinske uprave je sicer razkril, da je eden od investitorjev, ki se zanima za gradnjo na območju, avstrijski Strabag, ki bi prostore kasneje trgovcu oziroma trgovcem oddal v najem, omenja pa se tudi Obi. Če ne bo zapletov, naj bi infrastrukturo začeli graditi prihodnje leto.