Sobotna uvodna gorska etapa v Pirenejih je pokazala vsemogočnost britanske ekipe Sky. Chris Froome in njegov pomočnik Richie Porte sta v zaključnem vzponu do smučarskega središča Ax-3 Domaines dotolkla konkurenco, kot bi se poigravala z amaterji. Nemara je bil to najboljši dan v zgodovini ekipe. Vsi so že govorili: Tour je odločen. Froome se je zdel kot z drugega planeta.

Na nedeljski, še bolj peklenski etapi, ki je vodila čez pet prelazov (skupaj 43 kilometrov klancev), je bila nebeška ekipa že na pol poti do pekla. Sky je bil razstavljen na prafaktorje. Vendar je zmogel Froome sam proti vsem ukrotiti razdražene tekmece in se je z rumeno majico pripeljal v Bagneres de Bigorre. Napadalna taktika se je obrestovala ekipama Garmin in Movistar. Irec Daniel Martin je pred Dancem Fuglsangom (Astana) pobral etapno zmago, Alejandro Valverde pa je pred dnevom premora prvi Froomov zasledovalec (+ 1:25).

Prav taki preobrati dajejo kolesarstvu poseben čar. V soboto se je moral Froome, za katerega kot maser skrbi Kranjčan David Rožman, že braniti. Na zadnjem delu vzpona do smučarskega središča že tradicionalno merijo čas, od Frooma pa sta bila v letih 2001, torej iz druge dobe kolesarstva, hitrejša le Bask Roberto Laiseka in Lance Armstrong, hitri so bili tudi Ullrich, Zubeldia, Vinokourov, Basso... Porte je dosegel 22. čas vseh časov tega vzpona, Valverde pa 34. »To je žalostno, da sem moram ob takem uspehu zagovarjati, ali bo svet verjel v našo uspešnost. Lahko vam 100-odstotno zagotovim, da naše sposobnosti niso umetno izboljšane. Naš šport je v veliko boljšem stanju, kot je bil v zadnjih 20 ali 30 letih. Rezultati so sedaj veliko bolj verodostojni. Naš šport se je spremenil,« je zatrdil Chris Froome.

Verjetno ni pričakoval, da bo po tako odličnem dnevu že v nedeljo eden najtežjih v karieri, čeprav bo v magični rumeni. Zgodnji napadi so ga osamili od pomočnikov. »Bilo je težko, ker ni bilo nikogar. Toda tudi moji kolegi so samo ljudje. Zaradi tega nisem čutil nobene panike. No, bil sem na radijski zvezi s športnim direktorjem v spremljevalnem avtomobilu, ki me je bodril, naj me ne mene skrbi. Naj le držim skupino in pazim na glavne konkurente,« je Froome razkril svoj pogled na dolg dan, ki ga je začinil še z pobegom na dopinško kontrolo, ko so ga že klicali na zmagovalni oder po rumeno majico. Frooma je namreč preveč tiščalo. Organizatorji so bili razumevajoči.

Šef ekipe Sky Dave Brailsford je bil po etapi na prepihu. »Tudi mene je presenetila ta sprememba v enem dnevu. Vendar je bolje imeti kapetana z ekipo, ki ima slab dan, kot imeti močno ekipo s kapetanom, ki ima včasih slab dan. Froome ni bil nikoli pod posebnim pritiskom. Mislim, da se je sijajno držal, čeprav sam proti vsem. Mislim, da je tak razplet kar dober za zanimivost Toura. Res pa ni tako dobro za nas. Če mislite, da sem izgubil kakšen las zaradi tega, pa verjetno ne drži. Nimam česa izgubiti,« se je pošalil plešasti Brailsford, ki se bo z ekipo, v kateri je ob devetih kolesarjih kar 28 spremljevalcev, sedaj osredotočil na posamično vožnjo na čas, na katero malce po tiho razmišlja tudi Kristijan Koren, ki je Pireneje preživel v skupini s sprinterji in Saganom. »Danes smo pokazali meje ekipe Sky, vendar nismo našli šibke točke za Frooma,« je moral priznati Alejandro Valverde. »Ko sem napadal, je bil vedno za mojim obročnikom. Vesel sem, da grem izpod Pirenejev na drugem mestu,« je dejal Valverde, lani 20.

Letošnji Tour ima še eno posebnost. V ospredju ni nobenega kolesarja, ki bi v zadnjih dveh letih krojil vrstni red Toura razen Frooma. Lanskega zmagovalca Brada Wigginsa, od katerega je drugi Froome podedoval štartno številko ena, in lani tretjega, zmagovalca letošnjega Gira, Vincenza Nibalija ni bilo na startu. Vanden Broeck (4.) in Jani Brajkovič (9.) sta odšla domov po šesti etapi zaradi padcev, vsi preostali od Haimarja Zubeldie (lani 6.), Cadela Evansa (7.), Pierra Pollanda (8.), ki nosi pikčasto majico, Francoza Pinota (10. mesto) in Tejaya Van Garderna (lani 5.) pa so si nabrali že »bogat« zaostanek in niso med petnajsterico. Izmed najboljših s Toura 2011 se še najbolje drži zmagovalec Evans, izmed deseterice 2010 pa sta se med deseterico vsaj Čeh Kreuziger, ki kot pomočnik rešuje Alberta Contadorja, in Španec Purito Rodriguez.