Vodni park ob hotelu Park v Bohinjski Bistrici je zelo priljubljen med domačini in turisti. Od ponedeljka popoldne bo za vedno ostal v spominu družini iz okolice Murske Sobote. Enaindvajsetletni reševalec Jaka Tišov je namreč rešil utapljajočega se fantiča, starega sedem let.

Deček je bil sicer v spremstvu, a se je očitno med podvodnim plavanjem nenadoma začel utapljati. Strokovna, hitra in učinkovita pomoč reševalca mu je rešila življenje, saj je Jaka Tišov fanta tudi začel oživljati. Na kraj je pozneje prihitela dežurna zdravnica Lili Žura in pregledala otroka, ki ga je nato helikopter odpeljal v ljubljanski klinični center. Tudi zdravnica, izkušena pri reševanjih in nujni pomoči, je zelo pohvalila ravnanje reševalca, ki je otroka rešil pred utopitvijo. Izkazalo se je, da deček ni bil huje poškodovan.

Mag. Bojan Kos s Policijske uprave Kranj ob tem opozarja na skrb za otroke tako v kot ob bazenih, kjer je vedno potrebna navzočnost odraslih. Posebej pa policija opozarja na nevarnosti kopanja v rekah in jezerih, kjer ni reševalcev iz vode: »Taka divja kopališča so nevarna, zato odsvetujemo kopanje tam, kjer ni dodatno poskrbljeno za varnost.«

A prav Bohinjsko in Blejsko jezero sta poleti priljubljeni kopališči za tuje in domače obiskovalce, kopalcev pa posebno na Bledu ne manjka. Čeprav skupni medobčinski inšpektorat dveh občin skrbi tudi za spoštovanje odloka o kopanju, vodja inšpektorata mag. Primož Lah pravi: »Na kopališčih je včasih tak naval ljudi, da še opozarjamo komaj lahko. Povrhu za nedovoljeno kopanje ni predvidenih sankcij, posebno tujci pa so tudi precej nepoučeni, kaj je dovoljeno in kaj ni. Tako v zdraviliškem parku mirno poležavajo na travi, kar je pri nas prepovedano. Sicer pa je zanimivo tudi to, da je na Mlinem kopanje prepovedano, a je naval kopalcev ob lepem vremenu tak, da je obala povsem zasedena. Ob tem je treba dodati še, da gre za dve turistični občini, kjer moramo tudi mi skrbeti za pravilen odnos do naših gostov,« je dejal vodja inšpektorata.

Eno priljubljenih divjih kopališč je tudi Čukov bajer pri Kranju, kjer je poleti veliko kopalcev. Čeprav si lastnica zemljišč, družina Zabret, že leta prizadeva okolje urediti tako, da bo tudi kopanje urejeno, državne ustanove delajo (pre)počasi.