Posebej za letošnji že 54. ljubljanski jazz festival, ki se ponaša s titulo najstarejšega tovrstnega festivala na stari celini, bo ustvarjalne moči združil kvartet Sax and Drums, ki ga sestavljajo saksofonista Peter Brötzmann in Ken Vandermark ter bobnarja Hamid Drake in Chad Taylor. Svetovna premiera te edinstvene zasedbe bo kot uvodni koncert festivala na sporedu v sredo, 3. julija, v Klubu Cankarjevega doma.

»Kar se saksofonist odloči, to bobnar naredi,« je menda pripomnil Brötzmann, ko sta z umetniškim direktorjem Jazz festivala Ljubljana Bogdanom Benigarjem sestavljala zasedbo. Tokrat bo to »dvojni duo«, s katerim bo imel Brötzman veliko možnosti za različne ustvarjalne kombinacije, obenem bo v duelih mogoče slišati soočenje po dveh predstavnikov starejše in mlajše generacije glasbenikov. Tudi sicer bo letošnji festival z gostujočimi zasedbami namenjal dodatno pozornost prav saksofonistom (lani so bili v ospredju trobentači).

Od muziciranja do vizualizacije

Brötzmannu se bosta 4. julija prav tako v Klubu Cankarjevega doma pridružila Mokhtar Gania (gimbri) in Hamid Drake (bobni), že naslednji dan pa bo v Štihovi dvorani CD nastopil skupaj z vibrafonistom Jasonom Adasiewiczem. Slednji iz rodnega Chicaga prinaša formo in zvok, ki se odlično spajata z Brötzmannovo utripajočo igro. Brötzmann bo 6. julija v Križankah nastopil še s kontrabasistom Johnom Edwardsom in bobnarjem Stevom Noblom. Ta sestav je, kot piše v programski knjižici, morda še najbliže Brötzmannovemu pojmovanju free jazza.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo od 2. julija do 25. avgusta na ogled razstava Peter Brötzmann solo: Dela 1959–2013, na kateri bodo predstavljena njegova dela na papirju – predvsem risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati. V Mali galeriji Cankarjevega doma pa bo od 3. do 21. julija na ogled razstava To je naša muska!, ki bo predstavila Brötzmanna v objektivu fotografov vse od začetkov do današnjega glasbenega ustvarjanja. Kustos te mednarodne razstave je Žiga Koritnik, ki bo poleg Petre Cvelbar in drugih mojstrov fotografije tudi razstavljal.

Vrhunec z divo Macy Gray

Enega od vrhuncev bo festival letos doživel z nastopom ameriške pevke Macy Gray, ki bo občinstvo navduševala v družbi David Murray Infinity Quarteta. Grayeva je slovenskemu občinstvu dobro znana: lani je nastopila na festivalu Lent, pred leti pa tudi v Križankah. Tokrat prihaja s pihalcem Davidom Murrayjem, s katerim je sprva sodelovala v njegovem big bandu. Murray je nato z mislijo na njen čutni raskavi glas znova spisal aranžmaje za njene soulovske uspešnice ter tako v enkratno zvočno izkušnjo imenitno združil stari in novi jazz, funk, soul in gospel ter rhythm and blues.

Sicer pa bo letošnji festival med drugim ponudil še koncert Cene Resnik Quarteta, v katerem ob mladem saksofonistu Cenetu Resniku igrajo Emanuele Parrini (violina), Giovanni Maier (kontrabas) in Aljoša Jerič (bobni). Nastopil bo tudi Dare Hočevar Trio »Motion in Time«, ki ga sestavljata še pianist Bram De Looze in basist Devin Starks. Ne festivalu bosta tudi prvič skupaj zaigrala Tomaž Grom (kontrabas, elektronika) in Eduardo Raon (harfa).

Program je Benigar že tretje leto zapored pripravil skupaj s solastnikom jazzovske založbe Clean Feed Pedrom Costo. Kot je povedal slednji, je program zastavljen tako, da bo mogoče slišati od intimnih zasedb do zelo velikih sestavov, kot je European Saxophone Ensemble. Saksofonski big band, ki deluje od leta 2008, bo 6. julija nastopil na ljubljanski tržnici. Zasedba združuje mlajše saksofoniste iz evropskih držav, prav poseben čar pa ustvarjajo z nastopanjem na odprtih prostorih.