Navsezadnje od lanske deseterice z rezultati izstopa le Chris Froome, ostali z Brajkovičem se bolj zanašajo na zgodovino. Vendar vsak, ki je sposoben odpeljati tritedensko dirko na najvišjem nivoju, jo lahko ponovi. Tega se zaveda tudi Brajkovič, na Korziko pa se vseeno ni odpravil s tako popotnico kot lani. »Tour zagotovo začenjam drugače. Lani sem odhajal na Tour samozavesten po nizu dobrih rezultatov, letos nimam omembe vrednega rezultata in mi prav samozavesti manjka. Težave skozi prvi del so se vrstile druga za drugo in prave primerjave, kam sodim, sploh nimam. Le to, da mi je na državnem prvenstvu šlo dobro. Tudi občutek s treninga imam dober, podoben kot lani, a šele prvi rezultati bodo pokazali, kam sodim. Idealno bi bilo, če bi ponovil lanski rezultat,« si seveda želi Jani Brajkovič, toda ne bo prvi mož ekipe. Vlogo kapetana je dobil Danec Jakob Fuglsang. »Spodobi se, da je po takem uvodnem delu on kapetan. Seveda je z moje plati dobro, saj bo ves pritisk usmerjen nanj, sam bom lahko vozil sproščeno. Če bom imel noge močne kot lani, sem sposoben rezultat ponoviti,« je pred francosko pentljo prepričan Jani Brajkovič.

»Čim manj časa zato želim izgubiti v prvem delu, v uvodnih desetih etapah. Poskušal sem bom izogibati padcem, voziti sproščeno, vem pa, da ne bo lahko, da bo potrebno veliko sreče. Velikokrat je te potrebno več kot pameti. Vsak Tour je začinjen z večjimi skupinskimi padci, ko lahko ostaneš zadaj. Po desetih dneh se bomo skupaj z vodstvom odločili, ali bom pomagal, lovil etapno zmago, majico hribolazca ali bo kakšna druga možnost,« dodaja Brajkovič.

Po drugi plati bo nekaj dodatnega psihološkega pritiska zagotovo imel. Tour bo ključen za podpis nove pogodbe, ki se mu izteče konec leta: »Tudi to je v igri. Veliko je v igri na tem Touru. Če bo rezultat, bo tudi pogodba prišla, če rezultata ne bo, ne bo nič. Bo treba iskati čisto nekaj drugega.« S traso se pred četrtim nastopom še najmanj obremenjuje: »Tour je enako težak vsako leto. Vsako leto so etape po istem vzorcu, prvi del z veliko nervoze, kronometer, po desetih dneh prve gorske etape. Na sporedu bodo trije kronometri, vendar po moje ne bodo povzročili take časovne razlike kot lani. Po tej plati je drugačen in verjetno veliko bolj izenačen. Le Froome prihaja na Tour v bolj izpostavljeni vlogi. Tudi zaradi tega verjetno ne bo tako velikih časovnih razlik in vsaka sekunda bo pomembna.«

Zanimivo, da je zadnje priprave opravil na Osojščici/Gerlitzen, bival je v novem hotelu na skoraj dva tisoč metrov visoki gori na Koroškem. »Edino, kar me je malo motilo, je bil zaključek treninga. Na koncu me je vedno čakalo dvanajst kilometrov strmega vzpona, zadnji kilometer po makadamu. Preskok na Tour bo torej vsaj glede cest na lepše,« se je še pošalil Brajkovič.