Aktiv sofinancira evropski socialni sklad in predstavlja nadgradnjo lanskega projekta SOdelujem Skupaj Integrativno na področju kulture, na podlagi katerega so razvili nekaj zasnov vodstev in izpeljali več veččutnih oblik posredovanja ob razstavah v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) in Cankarjevem domu.

»Slepi imamo zadržke, celo predsodke do vizualne umetnosti. To pa predvsem zato, ker je ne razumemo,« je pojasnila udeleženka omenjenega projekta Aleksandra Surla. »A dejansko je mogoče približati umetnost tudi na nam razumljiv način,« je dodala na včerajšnji predstavitvi projekta Aktiv v Umetnostni galeriji Maribor. V sklopu projekta bodo izvajali različna usposabljanja s poudarkom na projektnem menedžmentu ter vzpostavili razvojne delovne skupine, ki bodo namenjene razvoju strategij veččutnega pristopa posredovanja v muzejih in galerijah. Med drugim si bodo prizadevali za vzpostavitev asistentov spremljevalcev za spremljanje invalidnih oseb na kulturne dogodke. Projekt Aktiv bo trajal do avgusta prihodnje leto, usposabljanja pa se bodo začela septembra letos. Namenjen je na eni strani ranljivi družbeni skupini – osebam z invalidnostjo, s poudarkom na slepih, slabovidnih in gibalno oviranih – ter na drugi strani kulturnim delavcem in študentom podiplomskih smeri, ki bi se radi poklicno profilirali za delo v kulturnih institucijah.

Andreja Borin iz UGM je povedala, da so v njihovi galeriji začeli približevati umetnost slepim in slabovidnim že pred dvema letoma, a to ni tako enostavno, kot se sprva zdi. »Čeprav si to želimo, si sami zelo težko predstavljamo, kako to narediti. Ni dovolj, da le omogočiš tipanje umetniškega dela, da bi ga takšna oseba lahko ustrezno doživela,« je povedala. nr