Odgovornost za umore, zagrešene v soboto ponoči, je prevzelo gibanje pakistanskih talibanov Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), ki je tesno povezano z Al Kaido. Do napada je prišlo v baznem taboru pod goro Nanga Parbat, vse žrtve pa so bile ustreljene.

Trupla že v Islamabadu

Danes je potrjeno, da so bili med ubitimi planinci trije Ukrajinci, dva Kitajca, dva Slovaka, Američan kitajskega porekla, Nepalec in Litovec. Plezalci so pripadali trem različnim plezalnim odpravam, ki so se nameravale povzpeti na Nanga Parbat. Kitajski plezalec je napad preživel.

Trupla so že v nedeljo prepeljali v Islamabad.

Evakuirali druge plezalce, poleti novih odprav ne bo

Po umorih so z območja evakuirali kakih 40 drugih plezalcev. Zaenkrat so jih zbrali na regionalnem letališču v mestu Gilgit, od tam pa jih bodo v prihodnjih urah prepeljali v Islamabad.

Predsednik pakistanskega alpinističnega kluba Manzur Husain je kasneje sporočil, da v letošnjem poletju ne bo novih odprav na Nanga Parbat, medtem ko bodo prošnje za zimske vzpone še preverili. »Te sezone je konec,« je poudaril Husain.

Vzponov na preostale himalajske vrhove pakistanske oblasti zaenkrat niso prekinile, je pa na teh območjih na terenu vojska.

Maščevanje za smrt talibana

Iz gibanja TTP so sporočili, da je bil napad maščevanje za smrt namestnika vodje talibanov v Pakistanu Valiurja Rehmana. Rehman je bil 29. maja ubit v ameriškem napadu z brezpilotnim letalom v pakistanski pokrajini Severni Vaziristan.

Regionalne oblasti se medtem bojijo, da bo incident uničil regijo Gilgit-Baltistan, katere glavni prihodek je turizem. Že tako je število ljudi, ki so se podali v to regijo, močno upadlo po 11. septembru 2001 in terorističnem napadu na ZDA. Pred tem dogodkom je regijo letno obiskalo več kot 20.000 tujih turistov, število pa je kasneje upadlo na okoli 5000.