Še srečnejši pa so oni, ki jim v (pokritem) domačem vrtu že zorijo prve kumare. Če niti te sreče nimate, ni še nič izgubljenega, kumare v tem času frlijo s polic na zelenjavnem oddelku vsake samopostrežne. Murke, kot ponekod pravijo tem so rodnicam buč, izvirajo z vzhoda Indije, v kulinariki pa so cenjene že vsaj od antike. Ker je kar 97 odstotkov kumare sestavljene iz vode, sto gramov njenega mesa pa premore manj kot deset kcal, je to idealna lahka poletna hrana. Zaradi njene bazičnosti so rezine kumare med damami priljubljen obrazni obkladek, a za pravo poletno osvežitev se kumare lotimo na različne druge na čine. Najenostavneje jo z zelo os trim nožem ali ribežem narežemo na zelo tenke rezine, posolimo in ponudimo skupaj s paradižnikom v solati. Lahko jih olupimo in nareže mo na majhne kocke ter zmešamo s kislim mlekom in sesekljanim česnom. Skupaj s paradižnikom, papriko in drobno nasekljano čebulo ter naribanim ali nadrobljenim mladim sirom jo pospremimo v šopsko solato. Slednja se imenuje po Šopluku v Bolgariji in nima nobene povezave s šopi solate. Če dodamo še olive in origano, nastane grška solata. Precej priljubljen poletni recept s kumaro vključuje avokado, redkvice, rdečo papriko in stebelno zeleno. Našteto narežemo na kocke in prelijemo s hladnim jogurtovim prelivom z drobnjakom. Kumare lahko v solato sestavimo celo z ohlajeno kuhano govedino iz včerajšnje juhe. Govedi no tenko narežemo, še tanjše kumare, enako storimo z jabolki. Vse naš teto (nekateri dodajo še kisle kumarice) stresemo v skledo in zmešamo z jogurtovim prelivom z dodatkom hrena. Po polurnem počitku v hladilniku je hladen, a krepčilen obed nared. Manj običajna, a zelo okusna je kombinacija z jagodami. Kumare na tenko narežemo in stresemo v veliko cedilo ter rahlo posolimo in premešamo. Pustimo stati nekaj ur, da grenkoba odteče, ampak kumar ne ožemamo! Nato rezine naložimo na krožnike izmenično z rezinami jagod. Pokapamo z balzamičnim kisom in olivnim oljem, rahlo popramo in ponudimo. Zanimive so kumare v kombinaciji z zdrobljenimi orehi ali mandlji, olivnim oljem, limonovim sokom in soljo! Čeprav tradicionalno, ni najbolje, če kumare narežemo, nasolimo in po eni uri ožamemo. Z ožeto tekočino namreč zavržemo skoraj vse vitamine in minerale, ki jih je ta čudovito osvežilni poletni plod sicer poln do roba. Kdor naštetih solat ne mara, bo ne mara zadovoljen s tokratnim receptom.

Hladna juha iz kumar, paradižnika in melon

Potrebujemo: 750 g paradižnika, 2 veliki kumari, 2 zreli meloni, 1 srednje veliko pomarančo, 1 limono, 300 g navadnega čvrstega ali goste ga smetanovega jogurta, 2 stroka česna, ščep sladkorja, ščepec čilija po okusu, 300 g svežega ledu, morsko sol, majhen šopek poprove mete.

Priprava: Jušnik in jušne skodelice potisnemo v zamrzovalnik. Kumari podolžno razpolovimo (debelejše po želji razpeškamo), grobo narežemo in stresemo v električni sekljalnik. Melo ni razpolovimo, razsemenimo, olupimo, grobo narežemo in dodamo v sekljalnik. Paradižnik operemo in grobo narežemo ter skupaj s česnom dodamo v sekljalnik. Če sekljalnik to prenese, dodamo še led, sicer slednjega zdrobimo ločeno in ga šele nato dodamo. Sekljalnik vključimo in vsebino gladko razmešamo, potem pa vlijemo v ohlajeno skledo. Pomarančo ožamemo in sok dodamo vsebini sekljalnika. Prelijemo v ohlajen jušnik ter primešamo še hladen jogurt, sol, čili in limonov sok. Nazadnje po okusu, glede na kislost, dodamo sladkor ter osmukano meto in vse skupaj dobro premešamo. Za pol ure postavimo v hladilnik, nato razdelimo v ohlajene jušne skodelice in ponudimo s popečenim kruhom.