Za Žakljevo je to peto odličje na prvenstvih stare celine. V članski konkurenci je bila bronasta v Dohnanyju leta 2011, evropska prvakinja je bila na mladinskem EP v Chies D'Alpagu 2006, srebro je osvojila v konkurenci mlajših članic v St. Wendelu 2008, bron pa prav tako kot mlajša članica na prvenstvu v Haifi 2010.

"Nisem pričakovala, nisem niti upala pomislit na to. Imela sem dve res težki dirki za sabo. Občutki so bili zelo v redu, tudi z reprezentanco smo se dobro razumeli. Spet je bilo sproščeno. Na start sem se dobro pripravila, se dobro ogrela, bila skoncentrirana nase, progo sem osvojila ... Vse je potekalo po planu, na koncu se mi je tudi izšlo za zmago," je o uspehu dejala lastnica modre majice evropske prvakinje.

Štiriindvajsetletnica je na letošnjem prvenstvu napadla v zaključku tretjega kroga, ko si je hitro privozila zadostno prednost za preostanek dirke. Slednja je s tem dobila tretjo zaporedno dirko. Slavila je tudi na zadnjih dveh dirkah svetovnega pokala v Novem Mestu in v Val di Soleju.

"Nisem veliko razmišljala o taktiki. V planu sem imela, da čim dlje ostanem z vodilno skupino. Vmes sem delala nekaj napak, proga je bila še spolzka. Bil je dober trenutek, ujela sem dober 'timing', bila sem slučajno v vodilni poziciji, ko sem slišala, da so tekmice naredile napako prav tam, kjer sem jaz imela prej težave. Tokrat sem dobro speljala in sem izkoristila tisti trenutek, napadla, šla v svojem tempu naprej. Našla sem dober ritem, potem razdrobila to vodilno skupino in očitno šla tako hitro naprej, da me nobena ni več mogla ujet," je o tretjem krogu, ko se je odpeljala naprej, in dirki do konca dejala Žakljeva.

Slovenska tekmovalka ima po treh dirkah svetovnega pokala lepo prednost na vrhu, na EP je osvojila naslov, sezona pa je še dolga. "Želela bi si, da bi bilo to svetovno prvenstvo in bi bilo zdaj konec sezone. Vsekakor, apetiti rastejo, ne bo pa enostavno. Sezona je še dolga, veliko močnih tekem, bo treba kar po pameti planirat naprej. Je pa vsekakor tudi svetovno prvenstvo eden od ciljev," meni kolesarka, ki nastopa za Unior Tools Team, o načrtih v svetovnem pokalu pa dodaja: "Čim višje, mogoče mi bo uspelo ubraniti belo majico pa na koncu zmagati. Imam dobre možnosti, osredotočila se bom in pripravila na vsako tekmo posebej."

Slovenija je na EP osvojila dve medalji. V petek je v krosu na izpadanje srebro osvojil Miha Halzer.

Pred dirko članic so se na progo podali še mlajši člani. Naslov je osvojil Francoz Jordan Sarrou, Slovenija pa je imela na startu dva predstavnika. Rok Korošec je bil 40., Urban Ferenčak pa 44. Ob 14. uri so se v boj za medalje podali še člani, brez slovenskih predstavnikov.