Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije obhaja 25-letnico delovanja, jubilej pa bodo praznovali primerno slovesno – z odprtjem 25. mednarodnega glasbenega ciklusa Poletje v Stari Ljubljani nocoj na Kongresnem trgu, kjer bodo solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana s koncertom opernih arij obeležili 200-letnici rojstva dveh velikih skladateljev, Giuseppeja Verdija in Richarda Wagnerja. Kot je povedal umetniški vodja opere SNG Opera in balet Ljubljana Milivoj Šurbek, želijo občinstvu ponuditi najboljše, kar lahko, in v opernem svetu sta to Verdi in Wagner. Repertoar bo namenjen najširšemu občinstvu.

Zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana bosta vodila dirigenta Loris Voltolini in Igor Švara. Poleg hišne pevske zasedbe, ki se ji bodo pridružili nagrajenci Tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije, pa bosta kot solistki nastopili še italijanska sopranistka Alessandra Rezza in sopranistka Urška Arlič Gololičič. Prvi del približno uro in pol dolgega koncerta bo posvečen Verdiju, slišati pa bo mogoče uverturo iz opere Nabucco ter operne arije ali duete iz Rigoletta, Macbetha, Trubadurja, Traviate, Don Carlosa in Aide. V drugem delu pa bo zbor poustvaril zborovske dele iz Wagnerjevih oper Lohengrin in Leteči Holandec, sledili bosta ariji iz opere Tannhäuser ter del opere Mojstri pevci nürnberški.

Koncerti do konca avgusta

V nadaljevanju ciklusa bo po tradiciji sledil pester program. Na festivalskih prireditvah se bo vse do konca avgusta, torej do prav tako jubilejne mednarodne prireditve Noči v Stari Ljubljani (ta bo imela za rdečo nit protestno glasbo), zvrstilo skupno skoraj 500 izvajalcev klasične, jazzovske, etno in pa zborovske glasbe v vznemirljivih ambientih, kot so mestni trgi z vodnjaki, atriji, sakralni objekti in drugi privlačni zgodovinski deli mesta.

Violinist in profesor na Akademiji za glasbo Tomaž Lorenz (brat preminulega Primoža Lorenza, idejnega vodje tega projekta) je med nastopajočimi izpostavil koncert dveh glasbenih zasedb, s katerima sodeluje. Tako bo 23. junija v rdeči dvorani ljubljanskega magistrata nastopil Klavirski kvartet Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v katerem igrajo violinistki Ana Krpan in Klara Gruden, violončelistka Katarina Kozjek in pianistka Ana Maria Beguš. V juliju bo v zdravilišču v Dobrni nastopil slovensko-japonsko-ruski trio Brezavšček, ki ga sestavljajo Maruša Brezavšček (kljunasta flavta), Makiko Kurabajaši (fagot) in Olga Watts (čembalo). Ponovno bo nastopil tudi izvrstni Klavirski trio Reverie (Tanja Činč – klavir, Mojca Jerman – violina, Katarina Leskovar – violončelo). Umetnice so dobitnice številnih nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj.

Iz večjih v manjše kraje

Kot je povedal direktor ustanove Imago Sloveniae Janoš Kern, segajo začetki njihovega delovanja v leto 1986, ko je Lorenz začel organizirati koncerte v Ljubljani, leta 1988 pa je bilo ustanovljeno še Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Projekt se je z leti razširil zunaj prestolnice in povezuje že dobra dva ducata občin. Z njim želijo širiti vrhunsko umetnost iz večjih krajev v manjše in promovirati glasbene ustvarjalce in poustvarjalce, pri čemer dajejo velik poudarek visoki kakovosti izvajalcev in vsebin. Pod uveljavljeno blagovno znamko Imago Sloveniae vsako leto izvedejo več kot 100 glasbenih dogodkov.

Ker ministrstvo za kulturo prispeva le majhen delež sredstev (bolj radodarna je ljubljanska občina), stroške v večji meri pokrivajo s sponzorskimi in donatorskimi sredstvi, pri pripravi projekta vseskozi sodelujejo tudi z vsemi pomembnimi kulturnimi ustanovami. ut, sta