Celje. Celjski svetniki so dali soglasje k imenovanju Alenke Obrul za novo direktorico Zdravstvenega doma Celje, čeprav so zaposleni ostro protestirali proti temu, da bi zavod prevzela politična kandidatka brez izkušenj z delom v zdravstvu. Na župana Bojana Šrota in na vse svetnike so poslali odprto pismo in jih prosili, naj pred glasovanjem razmislijo tudi o njihovih pomislekih in popravijo napako, ki jo je storil svet javnega zavoda ZD Celje.

Njihovo pismo je pri svetnikih naletelo na različne odzive. Nekateri so jim pritrdili, češ da bi bodoča direktorica, ki zdaj dela na Občini Štore, res morala bolje poznati delovanje zdravstvene ustanove, drugi pa so takoj začeli spraševati, zakaj se tako zelo bojijo »tujega« človeka. Zaposleni so si namreč želeli, da bi mesto direktorice prevzela Anica Užmah, ki že dolga leta dela v ZD Celje in je pomočnica direktorja za nemedicinske zadeve. Svetnik SDS Janko Požežnik se je pred glasovanjem celo spraševal, kaj vse bo »priletelo iz omar«, ko bo nova direktorica prevzela posle. Svetnica DeSUS Štefka Presker je po drugi strani povedala, da razume zaskrbljenost zaposlenih in da bo glasovala proti. Preskarjeva je namreč delala v Splošni bolnišnici Celje. Nekaj let pred upokojitvijo je bila celo njena poslovodna direktorica, zato je v razpravi govorila iz svojih dolgoletnih izkušenj. Poudarila je, da mora biti vodenje v nekem zdravstvenem zavodu čim bolj enotno in da je zelo pomembno, da se zaposleni ne vznemirjajo, ker so to lahko prenese tudi na paciente. Dejstvo, da prihaja od drugod in da zdravstva ne pozna, bo za Obrulovo po mnenju nekdanje direktorice bolnišnice še dodatna težava. »Če zdravstva ne poznaš, te vodijo drugi. Tudi to poznam iz lastnih izkušenj,« je še poudarila Preskarjeva. Njen naslednik oziroma sedanji poslovodni direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc se ni želel postavljati ne na eno in ne na drugo stran. Povedal je, da se bo pri glasovanju vzdržal, njegova glavna misel pa je bila: »Če kot direktor nimaš podpore, je težko, vendar to ne pomeni, da ne moreš delati.«

Trije člani sveta zavoda odstopili

Celjski zdravstveni dom je zadnjih osem let vodil primarij mag. Stanislav Kajba, ki se za ponovni mandat ni potegoval. Župan Bojan Šrot je včeraj dejal, da Kajba ni želel kandidirati zaradi visokih denarne kazni, ki bi ga po zakonu lahko doletela, če mu v zavodu ne bi uspelo poskrbeti za uravnotežene bilance. Čeprav naj bi ga župan pregovarjal, naj vendarle kandidira, se je odločil, da se bo raje posvetil stroki. Sicer pa je župan dejal, da ga zelo preseneča negativna energija, ki se zaradi izbire direktorja nabira v zdravstvenem domu. Osebno močni dvomi, da bi vseh 390 ljudi iz ZD Celje razmišljajo enako in da bi bili vsi od prvega do zadnjega tako ostro proti Obrulovi.

Svetniki so bili deljenega mnenja tudi o dogodkih v svetu zavoda ZD Celje, ki je Obrulovo pred mesecem dni s štirimi glasovi za in tremi proti na tajnem glasovanju izbral za primerno kandidatko. Medtem ko so nekateri opozarjali samo na to, da jo je svet zavoda potrdil, so drugi dejali, da se ne sme spregledati, da so po glasovanju trije notranji člani izstopili in da bi njihov odstop morali svetniki upoštevati kot jasen signal, da Obrulova morda le ni najbolj primerna kandidatka.