Začelo se je nič kaj obetavno. Ovinkasta cesta od Godoviča do Idrije je bila za Kadri iz Estonije vse prej kot prijetno doživetje. »Bilo mi je precej slabo in komaj sem čakala, da prispemo do cilja. Zdaj vem, zakaj smo na tem odseku srečali toliko drznih motoristov...« je opisala malce neposrečen uvod raziskovanja Idrije.

Očitno je res, da slab začetek običajno pomeni dober konec. Omotičnost in slabo počutje ob prihodu nikakor nista zasenčila nepozabnih vtisov, ki so Estonko zaznamovali v mestu čipk in živega srebra. »Že res, da je Idrija majhna in nekoliko zaspana, toda turistom vseeno nudi veliko: od občutljive čipke do cviljenja zavor hrupnih motorjev, srčnih domačinov in čudovite narave. Vonj travniškega cvetja in petje ptic sta bila zame kot mestnemu dekletu pravi balzam za dušo,« štiriintridesetletna profesionalna prevajalka, ki je v rodnem Talinu diplomirala iz literature in angleščine, ob povratku domov kar ni mogla prehvaliti svoje popotniške avanture.

»Osebna« šoferka Tina

V dvoje je vselej zabavnejše, zato je Kadri turistično ponudbo Idrije raziskala skupaj s partnerjem Boštjanom, doma iz Murske Sobote. Iz Ljubljane, kjer skupaj živita že osem mesecev, sta se zaljubljenca na pot odpravila iz glavne avtobusne postaje. Bilo je sobotno dopoldne, z nakupom vozovnic nista imela nikakršnih težav, pa tudi vožnja in že omenjena Kadriina slabost sta hitro minili.

O zanimivostih Idrije se je parček že doma prepričal s pomočjo spletne strani www.idrija-turizem.si. Našla sta osnovne informacije mesta, zapisane v angleščini, prav tako jima je stran ponudila obilo namigov, kaj obiskati in doživeti, vključno z vsemi naslovi.

Kaj sta Kadri in Boštjan doživela v Idriji in kako sta bila zadovoljna s tamkajšnjo turistično ponudbo, si preberite v jutrišnji tiskani izdaji Dnevnika.