Minister za zdravje se strinja, da so želje nekaterih drugačne, tudi po večji privatizaciji, zato je po njegovem mnenju protestni shod smiseln.

Sicer pa je bilo po njegovih besedah sindikatom jasno povedano, kdaj in kako bodo na ministrstvu pripravili ukrepe. Zahteve Iniciative zdravnikov, sindikatov in civilnodružbenih gibanj, ki napovedujejo protestni shod na dan državnosti, pa so po njegovem mnenju tisto, kar želijo narediti tudi na ministrstvu.

Organizatorji shoda med drugim zahtevajo, naj vlada do 1. septembra pripravi ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema. A Gantar opozarja, da to zagotovo ne more biti datum za realizacijo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predlog novega zakona o zdravstveni dejavnosti bo šel v javno razpravo v petek, ostali del reformnega programa na področju zdravstva pa naj bi bil pripravljen za javno obravnavo do konca leta.

Minister je ponovil, da so omenjeni termini popolnoma nerealni za pripravo sistemske zakonodaje. Pri tej si je treba vzeti nekaj časa, da tako pomembna vprašanja dorečejo tudi v sodelovanju z ostalimi akterji, je pojasnil.

Ključna zahteva Shoda za pravico do zdravljenja, ki bo 25. junija na Kongresnem trgu v Ljubljani, je sicer ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegove socialne pravičnosti. K čim večji udeležbi na shodu so danes pozvali predstavniki Iniciative zdravnikov, sindikatov in civilno-družbenih gibanj.