»Sergej, ti boš vedno ostal naš,« je na transparent napisal eden izmed slovenskih navijačev, besedilo pa je bilo namenjeno Sergeju Rutenki, nekdanjemu reprezentantu Slovenije in zdajšnjemu kapetanu izbrane vrste Belorusije. Prav »Serdžo«, ki je zaradi težav s hrbtenico (poškodbo je staknil na sklepnem turnirju evropske lige prvakov v Kölnu) v zadnjih dveh tednih zelo malo treniral, je med gostujočimi igralci dobil najglasnejši aplavz, za njim pa še dva igralca, ki sta nekoč nosila dresa slovenskih klubov: njegov mlajši brat Denis (Slovenj Gradec) in Mihail Njažura (Trimo Trebnje).

Slovenska reprezentanca je nastopila v enaki zasedbi kot v sredo v Romuniji, saj je po novem zdravniškem posegu na očesu uspešno okreval tudi steber obrambe Matej Gaber. Gostitelji so si prvo občutnejšo prednost priigrali v dvanajsti minuti (7:4), a so jih Belorusi hitro ujeli. A po nekaj zaporednih projektilih 208 centimetrov visokega Nenada Bilbije je imela Slovenija v 21. minuti rekordno prednost – plus pet (14:9), gostujoči selektor Jurij Ševcov pa je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Med njo sta s svojim plesom navdušila 25-kratna državna prvaka Anja in Matej, rokometni ples pa je v nadaljevanju potekal po beloruskih taktih.

Kljub nerazpoloženemu Rutenki (po en gol iz igre in sedmih metrov, pet zgrešenih strelov in sedemmetrovka) so gostje v zadnjih slabih osmih minutah dosegli kar devet zadetkov, Slovenci pa le tri. Dve minuti pred odhodom na odmor so Belorusi najprej ujeli rezultatski priključek (16:16), Sergej Šilovič pa je poskrbel za minimalno vodstvo ob polčasu. V drugem delu je bil izid kar enajstkrat izenačen, večji del pa je bila tesna prednost na strani gostov. Zadnje izenačenje je bilo pri 32:32 v 57. minuti, nato pa je Miha Žvižej zgrešil zicer s šestmetrske črte.

»Samo en cilj« je bil uradni slogan, s katerim so gledalce vabili v Stožice, da pomagajo Sloveniji k uvrstitvi na EP. Da se slogan ni uresničil (tudi po zaslugi španskih sodnikov, ki sta očitno vlekla na gostujočo stran), je bil poleg Barisa Puhovskega (10 zadetkov) najzaslužnejši Maksim Baranov, ki je v zadnjih treh minutah dosegel kar štiri zadetke in pokopal Slovence. Kanček upanja je sicer posijal ob koncu predzadnje minute, ko je ostrostrelec Nenad Bilbija s svojim sedmim zadetkom zmanjšal na 33:34, a je bil za Beloruse (za drugo mesto jim je zadoščal že remi) znova uspešen Baranov.

»Nisem samo jezen in razočaran, tudi besen sem. Treba se bo usesti in razčistiti nekatere stvari, predvsem to, kdo ima kakšno vlogo. Odgovornost za neuspeh v celoti prevzemam nase. V naslednji dneh se bo videlo, kako in kaj naprej. V tem trenutku so glave še preveč vroče. Kar zadeva igro, smo verjetno prehitro prišli do visokega vodstva in se preveč sprostili, ko pa so nam Belorusi ušli, pa smo igrali v krču,« je ocenil selektor Boris Denič. Na vprašanje, zakaj Uroš Zorman v drugem polčasu sploh ni stopil na igrišče, v prvem pa tudi ni igral veliko, je odgovoril: »V njegovi igri in telesu enostavno ni bilo več dinamita.«

Sergej Rutenka je igral pod vplivom protibolečinskih tablet, kljub zmagi in uvrstitvi na EP pa ni bil navdušen. »Prvič v rokometni karieri se nisem veselil svojih zadetkov med igro, prav tako ne uvrstitve na EP. Po eni strani sem sicer vesel, da je Belorusija napredovala na Dansko, po drugi pa žalosten, ker je izpadla Slovenija. A že pred tekmo je bilo jasno, da je na EP prostora le za eno od teh dveh reprezentanc,« je razplet komentiral Sergej Rutenka. »Zadovoljen sem, ker smo dokazali, da Belorusija ni samo Sergej Rutenka, ampak da imamo veliko kakovostnih igralcev. Drugič smo se uvrstili na EP in to je velik uspeh za Belorusijo,« je dejal Rutenka, ki se že veseli letošnjega dopusta (preživel ga bo v Minsku), pred tem pa ga čaka še sodelovanje na poslovilni tekmi Francoza Didierja Dinarta na otoku Guadalupe.