Obsedenci pred sodiščem so bili navadni športni navijači. Temu primerne so bile tudi njihove izjave: gremo na zmago, nasprotnik bo izgubil, nasprotnik mi grozi. Ja, oni na drugi strani so stalna grožnja. Sovražnik je med nami in napada z vseh strani. Kot v nogometu. Selektor Srečko Katanec je po nepričakovani zmagi v petek v svoji značilni nepovezanosti priznal: nas mora biti strah vsakega nasprotnika. Optimisti bi v tem videli selektorjevo skromnost, v bistvu pa gre za realno stanje stvari. Nas mora biti vsega strah. Zato tudi toliko panike v obrambi. In obramba tistih, ki so bili obsojeni, je bilo eno samo panično odbijanje žoge iz svojega kazenskega prostora. Mene ni nikjer, ni dokaza, ni videoposnetka, ni točne ure in minute in ni bančnih izpiskov. Tisti, ki so pravi lumpi, pa se svobodno sprehajajo, istočasno se država potaplja zaradi dolga, ki so ga nabili vsi tisti krivci, ki se jih da videti iz aviona.

Iz aviona se da videti le eno stvar: izgubo kompasa. Televizijski voditelji so ga izgubili že pred časom. Se pač ravnajo po občutku in željah drugih. Ali namišljenih gledalcev ali pa realnih junakov iz ozadja. Na primer, ko se vlada odloči, da bo rešila našo največjo banko, se Jani Muhič najprej vpraša, kaj bomo od tega imeli davkoplačevalci. In Slavko Bobovnik v prvem stavku šefa banke vpraša, ali je že šef v odhajanju, skratka, ali bo zamenjan. Če se svet vrti samo okoli pojmov davkoplačevalec in zamenjava, je res težko še poiskati sever na kompasu. Smo globoko na jugu.

Na jugu ne boste našli naših poslancev. Oni so nekje v brezčasju in brezkoordinatnem sistemu. Ko jih novinarka Studia City sprašuje, kaj pomeni ta famozna trojka, bežijo drugam. Po domače lapajo v prazno, saj nimajo pojma. Še sreča, da evroposlanec iz Cipra zadevo razloži zelo enostavno: trojka ubija državna gospodarstva.

Kako to izgleda v realnosti, smo lahko videli v Grčiji. Vlada je zaradi varčevanja čez noč ukinila javno televizijo in dva tisoč petsto ljudi vrgla na cesto. Sicer je bil argument, da je bila njihova nacionalna TV en kup smeti in neobjektivna proizvajalka zgodb. Vsi tisti, ki so pri nas zadnjih deset dni v posebnem obsedenem stanju, bi takšen ukrep brez pridržkov podpisali tudi za našo nacionalko. Ukinitev čez noč. Zraven pa z zakonom še prepovedali vse komercialne televizije. Saj so konec koncev za vse sranje tukaj odgovorni prav tisti, ki manipulirajo s TV-podobami. Pa naj gre za iskrene solze fenov z ene strani ceste ali pa tendenciozne napise »gotovi ste« z druge strani…