Novodobni nomadi si med pohajkovanjem po mestni krajini radi poiščemo prijetno mesto, kjer v miru naberemo novih moči. Če mimogrede prelistamo kakšno zanimivo revijo ali preberemo dobro zgodbo, smo še toliko bolj zadovoljni. Ko pa se znajdemo na ležalniku v senci dreves in nas skozi krošnje nežno greje sonce, vetrič pa dobrotljivo hladi, vemo, da smo v dobri družbi Knjižnice pod krošnjami ter stotin knjig in revij. Dobesedno na knjižni plaži, gozdičku ali otoku sredi mesta, kjer čas teče nekaj zavesljajev počasneje.

Na šestih lokacijah v Ljubljani

Odkar je vodja Knjižnice pod krošnjami Tina Popovič s knjigami in kulinaričnimi dobrotami očarala obiskovalce parka Tivoli in Trnovske plaže, se projekt bohoti iz leta v leto. Ponekod tudi nenadejano. Da sta ideja in izvedba dobri, namigujejo tudi podobno poimenovane bralske akcije, ki po Sloveniji na prostem nastajajo samoiniciativno, po vzoru »uradne« knjižnice. Kopiranje projekta si gre razlagati predvsem kot kompliment in izraz želje po branju in organizirani ponudbi knjig pod milim nebom, pravi Popovičeva.

Knjižnica pod krošnjami se je v devetih letih razrasla še v Polhovem Gradcu, Novi Gorici, Kanalu ob Soči, Gorici in Izoli. Vse bolj obsežna je tudi ekipa prostovoljcev, ki vsakodnevno skrbijo za gladko delovanje projekta. Na prostem bo letos mogoče brati na štirih ustaljenih lokacijah po Ljubljani: v parku Tivoli pri bajerju in nekdanji čolnarni, na dvorišču ljubljanskega gradu, v gosti senci v parku Tabor in na kamnitih terasah Trnovske plaže, »bralnem azilu za mlade duše«, kjer se je začela plesti pričujoča zgodba.

Obiskovalcem knjižnica letos ponuja vpogled v eno od prihodnjih vej, kamor se bo razrasla tiskana knjiga: namreč v digitalno ali e-knjigo, kot jo ta hip razvija Študentska založba s spletno platformo Biblos za oddaljeno izposojo in nakup e-knjig.

Čar prebiranja na prostem

S spremljevalnimi dogodki, ki branje povezujejo z glasbo, pogovorom in druženjem, postaja bolj razvejana in atraktivna tako za najmlajše kot za starejše bralce. Te med knjižne police pogosto med sprehodom zvabijo prav najmlajši bralci. Dogodki v Tivoliju so tako prilagojeni družinam in otrokom: ponudili bodo najbolj pester izbor knjig za najmlajše in brali pravljice, park Tabor pa vsak teden ponuja glasno branje za sivolase knjigoljubce.

V sredo popoldne bo Tivoli gostil pesnika, pisatelja in glasbenika Matjaža Pikala, ki se bo s svojimi zgodbami znašel pod Odprto krošnjo, delu programa, ki ga knjižnica pripravlja skupaj z Društvom slovenskih pisateljev. Nanj smo zato naslovili vprašanje, v čem je čar literature na prostem, in Pikalo nam je potrdil, »da hoja dela pesnika«. To potrjuje tudi Gregor Strniša, ki menda ni nikoli potoval v tujino, je pa zato prehodil celo Ljubljano in okolico – in poglejte, koliko izjemnih pesmi je napisal, vzklikne Pikalo, a po drugi strani dodaja, da obstajajo tudi avtorji, ki celo življenje niso stopili iz svoje sobe, pa imajo kljub temu obsežen opus.

S spremljavo bralne glasbe

Znana je tudi misel, da bi si včasih prihranili veliko težav, če bi ostajali za štirimi stenami svojih domovanj. Od domačega ognjišča pa ob nedeljah na ljubljanski grad vabi bralna glasba, ki jo v živo izvajajo šolani glasbeniki. Ti z igranjem ustvarijo atmosfero, ki se sklada z okoljem, v katero so postavljeni – in to so drevesa. Zato v program ne vključujejo večjih zasedb, ampak gre bolj za solistična muziciranja ali duete, izbor glasbe pojasnjuje flavtistka Asja Grauf.

Že jutri bo ob 11. uri mogoče v spremljavi bralne glasbe violončelista Ivana Šoštaršiča, člana več komornih skupin in solista v Slovenski filharmoniji, ki bo izvajal različne stavke iz del starih mojstrov iz obdobja baroka in klasicizma, prebirati izbrane bukve. Kakšno razkošje za vse čute!