Minister je dejal, da sta se obe stranki v vladi odločili proti nadaljevanju procesa vstopa v EU. »Glavni namen mojega obiska v Bruslju je informacija o prekinitvi pogajanj,« je dejal Sveinsson in dodal, da kljub temu država ostala del Evrope in bo vezi z EU krepila na drugačne načine.

Komisar za širitev nad odločitvijo presenečen

Evropski komisar za širitev, Čeh Stefan Füle, je po konferenci dejal, da ga je odločitev presenetila. »Prekinitev pogajanj me je sprva precej presunila, vednar bom dejanje vlade spoštoval brez vprašanj,« je dejal Füle in dodal, da upa, da bodo proces vstopa države v EU nekoč zaključili.

Spomnimo, konec maja je prekinitev pogajanj po nastopu na čelu vlade napovedal že islandski premier Sigmundur Davio Gunnlaugsson. Takrat je dejal, da se bodo pogajanja nadaljevala po tem, ko bodo Islandci na referendumu izrazili željo po vstopu v EU.

Vstop v EU podpirala le četrtina prebivalstva

Nova islandska sredninsko-desničarska vlada, ki je na čelu države od začetka letošnjega aprila, je tako upoštevala mnenje prebivalcev otoka. Od slednjih je na referendumu le 25 odstotkov podpiralo vstop države v EU, še poroča portal Euobserver.

Islandija je do sedaj zaprla približno tretjino od skupaj 33 pristopnih vprašanj. Vprašanja so del vstopnega postopka v EU, znanga tudi kot acquis communautaire.