Odlično in hitro opravljen posel, toda bojim se, da pisma ne bodo dosegla svojega namena, če jih omenjene države ne bodo opremile z dodatnim gradivom, denimo videoposnetki, kako se tem rečem streže v zahodnih demokratičnih državah. To, da so se Turki 500 let pojali po Evropi, še ne pomeni, da so se navzeli evropskega demokratičnega duha, zato je treba biti bolj ekspliciten. Materiala je dovolj. Vsekakor je treba turškemu premierju in turškim šefom policije poslati posnetke, kako so denimo policaji demokratično v New Yorku odstranili mirne protestnike gibanja Occupy Wall Street iz parka Zuccotti. Takoj ko si je lastnik parka zaželel po njem sprehoditi svojega hišnega aligatorčka, so prileteli policaji, tam ležeče protestnike poškropili po očeh s poprovim sprejem, jim zvezali roke na hrbtu z ostrimi plastičnimi vezicami, jih zmetali v kible pa hajdi v pripor. Tu in tam so še kakšnega kresnili z gumijevko, da si bo zapomnil, kdaj je hodil po privatni travi, in problem je bil rešen. Tako se to počne v demokratični državi, v kateri še vedno malikujejo smrtno kazen, obešajo, z elektriko pražijo in injekcijami pošiljajo na oni svet kriminalce, pa včasih tudi kakšnega nedolžnega, medtem ko jo je demokratično in civilizacijsko zaostala Turčija odpravila že leta 2004.

Turška policija bi se evropskih protiprotestnih prijemov lahko učila tudi iz primera nemške policije na demonstracijah proti srečanju G8 v Rostocku leta 2007. To je bila simfonija profesionalnosti in skrbno odmerjenega nasilja nad protestniki, proti katerim so uporabili samo vodne topove, solzivec, gumijevke in pse. Ranjenih je bilo 520 protestnikov in 2 policaja, ki sta verjetno bolj po nerodnosti padla na mokrem asfaltu. 330 so jih aretirali zaradi kriminalnega združevanja, potem pa jih je neki sodnik, slabič očitno, izpustil, češ da so obtožbe malce prehude.

Kako demokratično so se šele odzvali na proteste ob G7 v Genovi leta 2001. Festival pirotehnike, solzivca, razbitih glav, zažganih avtomobilov in še dva mrtva protestnika. Enega so karabinjerji kar z džipom povozili. V neki šoli so policaji mirovnike zasačili med kuhanjem kosila in jih naučili kozjih molitvic. Tako jim je treskalo po glavah, da jim po mojem še danes, 12 let pozneje, odmeva. Zelo poučni bi bilo videoposnetkih demokratičnega pristopa britanskih policistov pred dvema letoma v Londonu in še drugih večjih mestih – nekaj mrtvih, nekaj sto ranjenih, nekaj sto zaprtih, vse pa se je začelo, ko so policisti ubili, pomotoma, temnopoltega Londončana. Demokracija je bila znova ubranjena. Tako kot v Ljubljani in Mariboru lani jeseni, pa tudi v Madridu, ko je policija strokovno, z občutkom krotila množice lačnih, brezposelnih in nasilno izseljenih Špancev. Šele ko bo Ankara takšen pristop vgradila v svoj družbenopolitični in varnostni sistem, lahko razmišlja o vstopu v veliko družino demokratičnih, civiliziranih evropskih držav.