Prve penine po charmat metodi so v ormoški vinski kleti proizvedli že leta 1971, trenutno pa je v njihovi ponudbi pod blagovno znamko Jeruzalem Ormož pet penin. S prihodom novih lastnikov leta 2009 (vajeti vinskih kleti je prevzel Vladimir Puklavec), se je pojavila želja po napredku in razvoju, zato se je porodila ideja, ustvariti penine po tradicionalni metodi, ki bi nosile lokalni pridih.

Po več kot dveh letih spremljanja devetih izbranih vin, so izbrali tri penine, ki po njihovem mnenju kažejo največji potencial: 100% modri pinot, 80 % šipon & 20 % chardonnay in 80 % šipon & 20 % modri pinot. »Zgodbo penin Gomila smo začeli pisati leta 2010, in sicer z vini letnika 2009. Z željo ustvariti penino, katere osnova bi bila lokalna sorta, se je kot najprimernejša pokazala sorta šipon, ki daje nevtralna vina z nekoliko višjo kislino, kar je odlična osnova za pridelavo penin po tradicionalni metodi. Da bi sortni sestav nadgradili, smo dodali še sorti modri pinot in chardonnay, ki se tradicionalno uporabljajo pri pridelavi tovrstnih penin,« je na prijetnem druženju ob izbranih kulinaričnih dobrotah povedal enolog Rok Jamnik.

Direktor podjetja Mitja Herga pa je poudaril, da bodo tako kot ostala vina iz linije Gomila, tudi nove penine po tradicionalni metodi namenjene izključno gostinskemu sektorju doma in na tujem. V prosti prodaji jih ne bo moč kupiti.