V primerjavi s tekmo v Kopru oktobra lani, ko je Slovenija zmagala s 34:26, so med šestnajsterico izbrancev selektorja Borisa Deniča včeraj manjkali štirje (Matevž Skok, Gorazd Škof, Gašper Marguč, Uroš Bundalo), romunski selektor Eliodor Voica pa se je v skladu s pomladitvijo reprezentance odločil kar za deset novih igralcev. Ker je Matej Gaber uspešno okreval po zdravniškem posegu na očesu (ječmenček), Dragan Gajić pa se je pravočasno vrnil iz Montpellierja (z reprezentanco v torek ni odpotoval z Dunaja proti Bukarešti, ampak je moral v Francijo na dodatno zaslišanje zaradi stavniške afere in je prišel dan pred tekmo šele pozno zvečer iz Pariza), je bil kot 17. igralec »tehnološki višek« za obračun z Romuni krožni napadalec Uroš Bundalo, novopečeni član beloruskega Dinama iz Minska.

Dvorana Polivalenta v Bukarešti s kapaciteto dobrih 5000 gledalcev je bila včeraj obupno prazna, med samo okoli 350 gledalci pa je bila tudi Jadranka Šturm Kocjan, slovenska veleposlanica v Romuniji. Po treh začetnih izenačenjih in zaostanku s 3:6 so Romuni, štirikratni svetovni prvaki (1961, 1964, 1970, 1974, na OI 1976 v Montrealu so osvojili srebrno kolajno), držali korak s Slovenci le do zaostanka s 5:6, po skoraj devetminutnem strelskem postu gostiteljev pa je slovenska reprezentanca povedla z 10:5. Nato je bilo dvakrat celo plus šest (12:6, 17:13), gostitelji, ki so nazadnje igrali na EP pred 17 leti (v Španiji leta 1996 so bili deveti, Slovenija pa enajsta), pa so v končnici prvega polčasa zaostanek zmanjšali za polovico.

Pripadniki romunske vojske so med polčasoma skušali z godbo na pihala in z vajami s puškami dvigniti razpoloženje v dvorani, a so jim ga slovenski rokometaši hitro pokvarili. Na krilih Davida Špilerja, Dragana Gajića (skupaj sta dosegla kar 16 zadetkov oziroma več kot polovico za Slovenijo) in Primoža Prošta (14 obramb) je prednost po prvem zadetku kapetana Uroša Zormana v 38. minuti znašala že sedem zadetkov (20:13). A Romuni, pri katerih se je selektor Eliodor Voica, ki je po neuspehu v kvalifikacijah za SP 2013 v Španiji zamenjal legendarnega Vasila Stingo, odločil le za igralce iz domačih klubov, so se sredi drugega polčasa približali le na tri zadetke zaostanka (20:23).

Toda Slovenci so nato poskrbeli za pravo rokometno ofenzivo in v dobrih štirih minutah dosegli delni izid 5:0. Romuni, ki so se v glavne kvalifikacije prebili skozi predkvalifikacijski turnir v Izraelu, so bili dokončno na kolenih, slovenski rokometaši pa so za islandskimi (37:30) in beloruskimi (34:31) kot tretji odnesli celoten točkovni izkupiček iz dežele grofa Drakule. Slovenski rokometaši so včeraj prekinili niz šestih zaporednih porazov (proti Španiji in Hrvaški na SP, dvakrat proti Islandiji v kvalifikacijah za EP in dvakrat proti Nemčiji na prijateljskih tekmah v gosteh), istočasno pa upravičili zaupanje največje svetovne stavnice: na zmago Romunije je bila kvota kar 4,75, na uspeh Slovenije pa 1,25.

»Čeprav smo visoko zmagali, je bilo v naši igri še vedno preveč nihanj. A na koncu je najpomembneje, da smo neugodne Romune spravili na kolena in da smo svoje delo opravili na pričakovan način. Osvojili smo načrtovani točki, kljub temu pa moramo ostati stoodstotno zbrani do nedeljske tekme z Belorusijo v Stožicah,« se zaveda David Špiler, z devetimi zadetki prvi strelec dvoboja v Bukarešti. Gorenjec, ki je z Zagrebom v letošnji sezoni osvojil tri lovorike (hrvaško prvenstvo in pokal, liga Seha), vseeno opozarja: »Proti Belorusiji si nikakor ne smemo privoščiti tako velikih nihanj v igri, prav tako pa moramo prikazati precej boljšo igro kot v Bukarešti. Belorusi so kakovostnejši in izkušenejši, zato bi to lahko hitro kaznovali.«

Na 46. tekmi na selektorski klopi Slovenije je Boris Denič dosegel 28. zmago, ob tem pa je vknjižil še 16 porazov in dva neodločena izida. »Ni mi jasno, zakaj smo igrali v takem krču, čeprav smo bili v vseh elementih rokometne igre boljši od Romunov. Toda kljub temu, da niti mi nismo blesteli, smo visoko zmagali, čeprav na tako pomembnih dvobojih umetniški vtis ni pomemben. Še posebno ne ob koncu sezone, ko se vidi, da igralci niso več z glavami pri stvari in da so že močno utrujeni,« ocenjuje selektor Boris Denič, ki ga od evropskega prvenstva na Danskem leta 2014 loči le še 60 uspešnih minut proti Belorusiji: »A najpomembneje je, da smo v Bukarešti uspešno opravili generalko pred precej pomembnejšo tekmo z Belorusijo. Toda v Stožicah se bomo morali, če želimo iztržiti ugoden izid, predstaviti v veliko boljši luči.« Slovenija se bo z Belorusijo pomerila v nedeljo, 16. junija, ob 18. uri v dvorani v Stožicah v Ljubljani, za napredovanje na EP pa nujno potrebuje zmago.

Kvalifikacije za EP 2014, skupina 6, 5. krog: Romunija – Slovenija 22:31 (11:14), Belorusija – Islandija 29:23 (16:10), vrstni red: Islandija 8, Belorusija 7, Slovenija 5, Romunija 0.