Ne samo pestro in kompleksno izbrana trasa, čeprav z nekaj več kot 500 kilometri najkrajša v zgodovini, tudi zasedba obeta zanimive štiri dni. V karavani sicer ne bo zvezdnikov največjega slovesa, kot so bili pred leti Nibali, Pelizzoti, Sastre, Cancellara ali lani končni zmagovalec Jani Brajkovič. Ni nepomembno, da je v istem terminu v Evropi še pet močnih dirk.

Tako bo še najbolj poznano ime Tadej Valjavec, eden od 24 Slovencev na dirki, ki ima v Savi tako vlogo kot Jan Polanc v Radenski ter Tomaž Nose in Matej Mugerli v Adria Mobilu. A v druščini močnih ekip – devet (Lampre, Orica GreenEdge, Androni Giocatoni, Vini Fantini, Bardiani, Colombia, RusVelo, Adria Mobil) jih sodi med najboljših 40 na svetu – slabih kolesarjev ni. Vsi niso poznani, a imajo določene vloge pomočnikov, brez katerih kolesarstvo ne funkcionira. Veliko teh vodonoscev bo prav te dni dobilo priložnost.

Že uvodni prolog v Ljubljani bo ponujal parado moči in hitrosti. Kratka, le osem kilometrov dolga pot resnice bo predvsem boj za sekunde. Italijan Adriano Malori (Lampre), glede na svetovno lestvico CQ z 68. mestom najvišje uvrščeni udeleženec po letošnjih dosežkih, in Kanadčan Sven Tuft (Orica), 10. in 12. z lanskega svetovnega prvenstva v vožnji na čas, bosta glavna akterja uvodnega dne, a ne edina. Avstralci prihajajo v Ljubljano z zasedbo (Langeveld, Lancaster, Sulzberger, Davis), ki lahko zasede vsaj polovico prve deseterice po prvem dnevu. Mimogrede, Nizozemec Langeveld (CQ – 88. mesto) je pekel granitnih kock Pariz–Roubaix končal kot sedmi.

Ljubljanski kilometri bodo le priprava terena za drugo in predvsem ključno tretjo etapo, kjer bo lov na rumeno majico še bolj neizprosen. Veliko oči bo uprtih v Italijana Stefana Pirazzija (Bardiani), ki je na Giru do cilja v Brescii paradiral v majici najboljšega hribolazca. Prihaja tudi lanski kralj gora z Gira Matteo Rabottini. Težko bo po obrazih ločiti Kolumbijce, dokler se cesta ne bo postavila pokonci. John Atapuma je Giro končal na 18. mestu. Fabio Andres Duarte je v predzadnji, skrajšani kraljevski etapi na Tri Cime nad Cortino predse moral spustiti le Vincenza Nibalija. Ne gre prezreti, kako so tožili zaradi slabega vremena, napoved za prihodnje štiri dni je precej bolj obetavna. Z veliko verjetnostjo je torej mogoče simbolično napovedati, da se bodo za končno zmago udarili Kolumbijci, Italijani, Hrvati in Slovenci.