Mladinska knjiga podeljuje Levstikove nagrade vse od leta 1949; to so bila prva povojna založniška priznanja, ki naj bi spodbujala k ustvarjanju za mlade bralce. Danes jih bienalno namenjajo pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za življenjsko delo ter za izvirno leposlovno delo, izdano v preteklih dveh letih pri Mladinski knjigi, in izvirne ilustracije.

Letošnja dobitnica nagrade za življenjsko delo Neža Maurer piše literaturo za otroke, mladino in odrasle, poezija pa zajema največji del njenega opusa. »Ko pricaplja pesem, moram vse skupaj pustiti in zapisati verz, pa četudi je to sredi noči,« je povedala. Drugi nagrajenec za življenjsko delo, akademski slikar Danijel Demšar, spada med ilustratorje z dolgo delovno dobo in desetinami knjig v bibliografiji. Vse te knjige pa po prepričanju žirije pričajo o »pretanjenem pripovedovalcu zgodb«, ki namesto besed uporablja likovni medij.

Zbirka zgodb MočvirnikiBarbare Simoniti, ki izstopa v aktualni beri, je »brezčasna knjiga, ustvarjena za današnji čas«, ilustracije Petra Škerla, ki jo dopolnjujejo, pa »izjemno likovno delo, ki dobesedno diha z besedilom«, je menila žirija, ki je obema namenila Levstikovo nagrado. nr