Celje. V Gajih pri Celju so včeraj slovesno odprli prvo slovensko Hišo integrativne medicine, v kateri bodo delovale sekcije za tradicionalno medicino, za manualno tehniko, za zdravo hrano in okolje, za bodymind medicino, za magnetno in resonančno terapijo in med drugim tudi za homeopatijo. V poslovni zgradbi, ki jo je Združenju za integrativno medicino Slovenije dal v uporabo lastnik in direktor podjetja MIK Celje Franci Pliberšek, bodo septembra odprli tudi ambulanto karitativne dejavnosti. Gre za ambulanto, ki bo na stežaj odprta vsem tistim, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja in nimajo denarja, da bi si plačali zdravniški pregled. Ljudje na Celjskem, ki so v hudi finančni stiski in imajo poleg tega še težave z zdravjem, bodo te novosti zagotovo izjemno veseli. Ambulanto bo vodil dr. Marjan Hočevar, zdravniki pa bodo v njej delali brezplačno.

»Že ime Hiša integrativne medicine pove, da želimo združevati nekaj, kar doslej ni bilo združeno,« sta povedala glavna pobudnika dr. Elko Borko in dr. Zmago Turk, ki je tudi predsednik te dni ustanovljenega Združenja za integrativno medicino Slovenije. Oba zdravnika pravita, da dosega uradna šolska medicina velike strokovne uspehe v prevenciji, zdravljenju in rehabilitaciji ljudi, vendar na drugi strani obstajajo tudi drugačne, dopolnilne metode zdravljenja, ki lahko imajo pri določenih ljudeh določene zdravstvene učinke. Marsikje po svetu so že pred desetletji ustanovili samostojne inštitute za integrativno medicino, ki so financirani iz javnih sredstev, njihov glavni cilj pa je ugotoviti, katere komplementarne oblike zdravljenja so varne in koristne in katere so morda škodljive ali pa ne prinašajo nobenih rezultatov.

To je tudi glavni namen Združenja za integrativno medicino Slovenije. Borko zelo obžaluje, da v Sloveniji zakon o zdravilstvu ni zaživel, zato si bo prek pristojnih ustanov zdaj še toliko bolj prizadeval, da se na tem področju nekaj premakne, da se uvede nadzor nad zdravilci in da se šolska medicina združi s komplementarnimi oblikami zdravljenja. Kot predsednik strokovnega sveta, ki je najvišji organ v združenju, si želi, da bi imeli v Sloveniji natančne podatke o vseh, ki se ukvarjajo z zdravilstvom, da bi jih lahko strokovno preverili in ljudem jasno povedali, kaj je dobro in kaj ne, katere metode zdravstveni strokovnjaki priporočajo in katerim se je bolje izogniti.