Otroci mislijo, da sir raste na plantažah

To, da mleko dajejo krave milka, je že ponarodela šala. Toda Britance je šokirala raziskava Britanske fundacije za prehrano, ki je skoraj 30.000 otrok po vseh državi spraševala o hrani. Izkazalo se je, da britanski otroci ne vedo, kako nastane hrana. Tako je tretjina osnovnošolcev prepričana, da sir raste na plantažah, da so ribje palčke narejene iz piščanca, vsak deseti srednješolec pa meni, da paradižnik raste pod zemljo. Zanimivo je tudi, da tretjina otrok, starih od pet do osem let, meni, da so kruh in testenine narejeni iz mesa. Raziskava je tudi pokazala, da petina otrok še nikoli ni bila na kmetiji. Torej verjetno tudi mislijo, da svizec naredi čokolado.

Tudi skandinavska dieta je zdrava

Do zdaj je veljalo, da imajo najbolj zdrave prehranjevalne navade narodi Sredozemlja, saj naj bi mediteranska dieta preprečevala srčna obolenja. Toda znanstveniki so dognali, da je zdrava tudi skandinavska dieta, ki temelji na ribah, divjačini in jagodičevju. Prav tak izbor hrane naj bi zmanjševal holesterol in tako zmanjševal možnost srčnih obolenj. Ker se skandinavska dieta ne sliši prav atraktivno, so tak način prehranjevanja v medijih poimenovali dieta Noma, po sloviti Danski restavraciji, ki je bila dolga leta najboljša restavracija na svetu, njihova hrana pa sloni prav na sestavinah skandinavske diete.

Naši predniki so jedli veliko trave

Raziskovalci so ugotovili, da so predniki homo sapiensa pred 3,4 milijona let jedli veliko trave. Do teh dognanj so prišli s preučevanjem ohranjenih čeljusti in zob. Razlog, zakaj smo bili nekoč tako nori na travo, je v tem, da je našim prednikom premik v prehrani omogočil lažje premikanje v prostoru, saj niso bili več vezani le na teritorije, kjer so bila drevesa. Še vedno pa ni razrešena skrivnost, ali so bili človeški predniki rastlinojedi ali vsejedi. Študije kažejo na to, da so meso začeli uživati šele pred dvema milijonoma let in pol.