Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar je na današnji novinarski konferenci v Krškem pojasnil, da morajo omenjene tablete kot prvo zaščito v primeru malo verjetne jedrske reaktorske nesreče v pravilnem odmerku vzeti vsi do 40 let stari krški in brežiški občani, ki živijo znotraj navedenega pasu. Starejšim od 40 let pa radioaktivni jod ni več tako nevaren, je opozoril.

Kot je dodal, so se za brezplačno razdeljevanje tablet približno 18.000 Posavcem odločili glede na novo sprejeto doktrino, ki se od prejšnje razlikuje po svoji učinkovitosti in tem, da občani za primer nesreče kalijev jodid hranijo sami.

Sicer v Neku skrbijo, da ne bi nikoli prišlo do jedrske nesreče in radioaktivnih izpustov. V primeru teh pa je potrebno zaužiti kalijev jodid, ki zadostuje za delovanje žlez v telesu, ki tako ne more absorbirati škodljivega radioaktivnega joda. Ta se nato izloči sam po naravni poti.

Po besedah poveljnika republiške Civilne zaščite Srečka Šestana, ki v primeru jedrske nesreče odredi zaužitje kalijevega jodida, so posavski upravičenci po pošti prejeli kupon za nabavo tablet in zgibanko o njihovi pravilni uporabi. Uprava RS za zaščito in reševanje pa ima na zalogi dovolj tovrstnih tablet, ki jih lahko vsem prebivalcem Slovenije zagotovi pravočasno oz. v osmih do desetih urah, je še dejal.