Žreb skupin je bil opravljen že pred časom. Na papirju se zdi, da je Slovenija pristala v najtežji skupini, toda podroben pregled razkriva, da je dosegljivo celo prvo mesto in neposredna uvrstitev v četrtfinale. Najprej se bo Slovenija pomerila s Srbijo, ki bo branila naslov evropskega prvaka, vodi pa jo stari znanec slovenskih dvoran Igor Kolaković, toda srbska reprezentanca je po slovesu Ivana Miljkovića doživela dokončno menjavo generacij. Naslednji tekmec bo finska reprezentanca, s katero ima Slovenija še precej neporavnanih računov s prejšnjega prvenstva, ko je brez četrtfinala ostala zaradi svojih napak in ne zaradi morebitne večje kakovosti Finske. Zadnji nasprotnik bo Nizozemska, ki ima zvenečo preteklost, a njena trenutna zasedba nikakor ni zagotovilo za povrnitev stare slave.

Nadaljnji razpored prvenstva Sloveniji obljublja povsem premagljivega nasprotnika tudi v četrtfinalu. Slovenija bo igrala v skupini C, ki se bo križala s skupino A, kjer bo prvo mesto bržčas zasedla Italija, ki ne bi smela imeti težav z Dansko, Belorusijo in Belgijo. Med najboljših osem se sicer neposredno uvrstijo vsi zmagovalci štirih predtekmovalnih skupin, za ostala mesta pa se v repasažu pomerijo drugo- in tretjeuvrščeni v skupini (v našem primeru 2A – 3C in 3A – 2C). Z neposrednim prebojem v četrtfinale bi se Slovenija skoraj zagotovo izognila Italiji, vse druge omenjene reprezentance pa so povsem na slovenski ravni.

Jasno je, da bo omenjeni načrt bistveno težje uresničiti na terenu , kot je o njem pisati v časopisu. Toda kaj bi rekli o slovenskih možnostih, če bi bile na njeni strani žreba Poljska, Francija, Rusija, Nemčija in Bolgarija, s katerimi se Slovenija lahko pomeri šele v polfinalu?