Odločitev vodstva RK Ljubljana, da v sezoni 2012/13 nastopi v avstrijski ligi, se je izkazala za pametno potezo. Po menjavi generacij ekipa ni več sledila najboljšim klubom v regionalni ligi (tekmovanje najboljših klubov iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Bosne in Bolgarije). Cilj ekipe pred pričetkom sezone je bil predvsem nabiranje izkušenj. Kljub amaterskemu statusu igralcev so Ljubljančani že v prvem delu sezone presenetili in premagali tako avstrijske državne prvake RC Donau kot tudi slovenske prvake RFC Bežigrad.

V zadnjem krogu avstrijskega prvenstva, ki je štelo tudi za točke DP, je RK Ljubljana visoko premagal RFC Bežigrad in si priboril naslov državnih prvakov ter tudi nastop v finalu avstrijske lige. Temu je sledila nekoliko nerazumljiva poteza avstrijske ragbi zveze, ki je Ljubljančanom odpovedala finalno tekmo. Tako so "želve" končale sezono na drugem mestu. Poleg RK Ljubljane je v avstrijskem prvenstvu nastopal tudi RFC Bežigrad, ki je sezono končal na četrtem mestu.

V drugi avstrijski ligi sta nastopala še preostala dva slovenska kluba, RAK Olimpija in RFC Maribor. RAK Olimpija je bila blizu nastopa v polfinalu, medtem ko je RFC Maribor prikazal nekaj dobrih predstav in na koncu zabeležili tudi tri pomembne zmage proti bolj izkušenim ekipam. Peti slovenski klub RFC Novo mesto se bo letos prvič v zgodovini udeležil kakšnega pomembnejšega tekmovanja, saj bo sodeloval tudi na DP v olimpijski različici ragbija, imenovanega "sevens", so sporočili iz RK Ljubljana.