Postojna. »Vadišče Poček se ne uporablja za uradne Natove vadbene dejavnosti. Tudi vaja Adriatic Strike, s katero smo sicer seznanjeni in v kateri sodeluje več članic Nata, formalno ni del Natovega vadbenega programa,« je za Dnevnik pojasnil Jay Janzen iz Vrhovnega poveljstva zavezniških sil v Evropi.

Zanimalo nas je namreč, kako pomembno je to vadišče, ki trenutno gosti okoli 50 pripadnikov hrvaških, italijanskih, madžarskih, francoskih, avstrijskih in ameriških oboroženih sil, za Natove sile v Evropi in ali so seznanjeni s protesti tukajšnje lokalne skupnosti proti vadišču.

Toda Civilne iniciative za Pivško kotlino brez streljanja takšno izmikanje ne bo odvrnilo od namere, da na Nato že prihodnji teden naslovi pismo. V njem bodo med drugim opozorili na po njihovem mnenju nedopustno umeščenost vadišča neposredno ob naseljih, v Naturi 2000, na občutljivem kraškem območju, ki je vir pitne vode, pa tudi na gospodarsko škodo, ki jo prebivalcem povzročajo vse pogostejše in intenzivnejše vojaške dejavnosti.

»Zbrali smo 17.000 podpisov proti vadišču, ki pri naših oblasteh očitno ne pomenijo nič. Zato bomo o tem seznanili Nato,« nam je povedal predstavnik iniciative Florijan Poljšak. »O tem, ali je to vadišče slovenske vojske ali Nata, pa je škoda izgubljati besede. To je vadišče Nata pod imenom Slovenske vojske, saj je Slovenija članica Nata in ima do njega obveznosti.«

Tudi Miha Matevžič iz civilne iniciative se strinja, da si Nato očitno želi po pilatovsko umiti roke. »Če vadišče ni uradno, ker zanj še ni sprejet državni prostorski načrt, pa je neuradno,« je komentiral Matevžič, ki se mu zdi pomenljiva tudi nedavna izjava enega od majorjev ameriške vojske, da je vadišče Poček eden redkih poligonov v Evropi, kjer je še možno odmetavanje bojnega tovora iz zraka.

Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da na vojaški vaji Adriatic Strike, »ki ne poteka v okviru zveze Nato, ampak v organizaciji in izvedbi 1. brigade Slovenske vojske«, Slovenska vojska skupaj z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvaja usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Ti se, poenostavljeno povedano, učijo usmeriti letalsko posadko, da bojni tovor odvrže na izbrani cilj.

Pojasnili so, da povabljeni pripadniki oboroženih sil za uporabo vadišča ne plačajo odškodnine ali uporabnine in da s sodelovanjem ne nastajajo dodatne finančne obremenitve. Gre namreč za vzajemno mednarodno vojaško sodelovanje. Poudarili pa so še, da Slovenska vojska zato, ker so usposabljanja doma, prihrani tudi do 100.000 evrov letno. vrž