Spored prvenstva, na katerem je tehnični delegat Evropske kajakaške zveze Andrej Jelenc, sicer direktor Kajakaške zveze Slovenije, je spremenjen tako, da bo le ena vožnja kvalifikacij namesto dveh, nato pa le še finalni nastop, torej brez polfinala. Danes bodo najprej tekme kanuistk, kanuistov in kajakašev, nato pa še ena ekipna vožnja v teh kategorijah. Jutri bodo tekmovali še kajakašice in kanuistični dvojci.

Slovenski reprezentant Benjamin Savšek bo branil bronasto kolajno v kanuju enosedu. 26-letni Ljubljančan je lani na prvenstvu v Augsburgu dosegel največji uspeh kariere, na olimpijskih igrah v Londonu pa je bil osmi. Minule dni se je ukvarjal z enakimi težavami kot vsi udeleženci prvenstva. Zaradi poplav sploh ni mogel trenirati na prizorišču na divji vodi, ampak je lahko veslal le na mirni vodi in skušal prosti čas zapolniti z različnimi aktivnostmi. »Razmere so za vse enake. Namesto da bi tarnal, je pomembneje, da se prilagodim spremenjenemu sporedu in čim bolj zberem za tekmovanje v enem dnevu, v katerem ne sme biti nobene napake,« pravi Savšek.

Prav v Krakovu je Savšek debitiral v slovenski reprezentanci. Na evropskem prvenstvu je leta 2008 osvojil 18. mesto. »Dobro se še spominjam smole, saj me je nepotreben dotik vrat stal nastopa na olimpijskih igrah v Pekingu, katerega sem zgrešil za pičlo sekundo,« je spomine obudil Savšek. Med pripravami na letošnjo sezono je prebolel pljučnico, a o tem ni hotel veliko govoriti v javnosti. Imel je namreč dovolj časa do izbirnih tekem, da se je pozdravil in pripravil. Sezona namreč ni bila ogrožena, saj je pozimi zgradil dobre temelje pripravljenosti.

Glede na lansko bronasto kolajno bo v Krakovu v vlogi favorita. »Zame to ni breme. Nič ne bi imel proti, če bi ponovil lanski dosežek iz Nemčije, a na Poljskem me čaka povsem nova tekma. Vsaka kolajna je dobrodošla, nemogoče pa je obljubiti, da bom dosegel enake uspehe kot lani. Tudi letos si želim kolajne z največjih tekmovanj, kot sta evropsko prvenstvo v Krakovu in svetovno septembra v Pragi. Zame je najpomembneje, da osvajam točke v svetovnem pokalu. Zlasti na domači tekmi v Tacnu si želim končno narediti vrhunski rezultat,« poudari Savšek, ki se je veliko naučil lani na olimpijskih igrah. V Londonu je dosegel najboljši čas polfinala, finale pa nato končal na osmem mestu. »To je bila izjemna izkušnja in dobra šola. Finalna tekma je povsem nova dirka, za katero moraš prihraniti jokerja in šele takrat dati vse od sebe. Naučil sem se, da je lažje napasti iz ozadja kot pa braniti prvo mesto, ki ga vsi srdito naskakujejo,« je končal Savšek.