Krško. Medtem ko prehajajo dela pri urejanju 43 milijonov evrov vredne infrastrukture za hidroelektrarno Krško, ki jo bo v petek odprla premierka Alenka Bratušek, v končno fazo, se v državnem podjetju Infra dejavno pripravljajo na gradnjo infrastrukture za HE Brežice, kot naslednje v verigi spodnjesavskih elektrarn. Ta bo po obsegu, zahtevnosti gradnje elektrarniške akumulacije, urejanja pripadajočih vodotokov ter izgradnje sistemov poplavne varnosti krepko presegla dosedanje projekte, dosti višji bodo tudi stroški izgradnje, ki jih ocenjujejo na 156 milijonov evrov.

Če je gradnjo infrastrukture za HE Krško zaznamovala enoletna zamuda zaradi zapletov z zagotavljanjem denarja, direktor Infre Vojko Sotošek podobnih težav v primeru HE Brežice, kjer gre te dni h koncu postopek izbire projektanta del ter potekajo odkupi zemljišč, ne pričakuje. »Verjamem, da bomo denar iz razpoložljivih skladov dobivali tekoče, za 70 milijonov evrov bomo najeli tudi posojila pri evropski investicijski banki. To pomeni, da bomo infrastrukturo za HE Brežice lahko končali v predvidenih treh letih, skoraj hkrati bomo delali tudi na gradbišču HE Mokrice, kjer moramo projekt v skladu z načrtom končati leta 2018,« je optimističen Sotošek.

V Krškem se je včeraj mudil tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki v naslednjem projektu gradnje elektrarn na srednji Savi vidi veliko priložnost za slovensko gospodarstvo. »Najverjetneje bom že v naslednjih dveh mesecih podpisal pogodbe o sofinanciranju v višini 200 milijonov evrov, kar pomeni, da prehajamo v obdobje, ko ne bomo mogli reči, da ni naložb. Poleg tega se nam ponuja priložnost, da znanje, pridobljeno pri gradnji infrastrukture za spodnjesavske elektrarne, uveljavimo tudi prek naših meja, predvsem v Srbiji, deloma na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini,« je dejal Židan, ki je udeležil zaključka prve faze zaokroževanja nad 800 hektarov kmetijskih zemljišč na Krškem polju. Navzoč je bil tudi Židanov predhodnik Franc Bogovič, ki prihodnost delovanja Infre zaradi pridobljenih izkušenj z urejanjem voda vidi v povezavi agencijo RS za okolje.es