Hrvaška je v četrtem nizu vodila s 14:10, sodnik je zaradi nešportnega vedenja izključil prvega slovenskega podajalca Dejana Vinčića, toda ravno sporna sodniška odločitev je bila točka preloma za slovensko reprezentanco. V igro je namreč vstopil mladi Jan Brulec, Hrvaška pa je do konca zbrala samo še pet točk. Namesto da bi naši južni sosedje izenačili na 2:2 v nizih, je Slovenija tekmo dobila s 3:1 in prišla na prag uvrstitve na evropsko prvenstvo.

»Rad bi se opravičil soigralcem za mojo potezo. To bi lahko izpadlo tragično, vse bi se lahko obrnilo drugače. V tem primeru bi se živ požrl. A na srečo smo niz izvlekli, tako da se je vse srečno končalo,« je skrušen dejal Dejan Vinčić, ki so ga v slovenski reprezentanci znali zaščititi. »Prišlo je do neljubega dogodka. Še delegat tekme je na koncu prišel do mene in dejal, da se to ne bi smelo zgoditi. Takšna sodniška odločitev nas bi lahko stala marsikaj, toda na srečo je to razjezilo fante,« je Vinčiću v bran stopil slovenski selektor Luka Slabe. »Italijanski sodnik je naredil neumnost, Vinčić si je zaslužil rumeni karton, ne pa rdečega.«

Junak tekme je nepričakovano postal 20-letni Slovenec Jan Brulec. Na seznamu je šele tretji podajalec, saj sta pred njim v prednosti Gregor Ropret in Dejan Vinčić, toda prvi se je v zadnjem tednu poškodoval, drugi pa je bil, kot rečeno, izključen. »To je najtežja možna situacija, kjer lahko mladenič pride v igro. Za Brulca je bil vstop na igrišče nepričakovan, bila je panika v ekipi, toda on je odigral mirno in rutinsko opravil svoj posel. Fantu je treba resnično čestitati za to predstavo,« je dejal Slabe.

Brulec prihaja iz Žužemberka, v zadnjih sezonah je kot posojeni odbojkar ACH Volleyja igral v Calcitu iz Kamnika. Če ne bo presenečenj, bo že v novi sezoni oblekel dres državnega prvaka iz Ljubljane, kjer bo prišel pod popolni nadzor selektorja in trenerja ACH Luke Slabeta.

Mladi podajalec je najlepši primer, kako se lahko vse hitro spremeni, pa čeprav sta na tvojem igralnem položaju že dva vrhunska soigralca. Hkrati je to dokaz moči, ki jo ima slovenska reprezentanca v igralcih na klopi, saj lahko s pravim pristopom in vztrajnostjo do svoje priložnosti pridejo prav vsi. »To je informacija, ki jo morajo fantje sprejeti, in kultura, ki jo vseskozi silimo v ospredje v naši reprezentanci. Upam, da bomo pri tem še naprej uspešni,« je rekel Slabe.

Močna konkurenca v reprezentanci je tudi na položaju prvega napadalca. Tokrat je prednost dobil Alen Šket, ki je bil edini Slovenec, ki je bil z osmimi točkami razpoložen v prvem nizu. To je bilo tudi obdobje, ko je Slovenija igrala najslabše na tekmi in tudi izgubila prvi niz. »Neprepričljiv začetek je bil na obeh straneh. Pričakovali smo veliko večji nalet Hrvatov s servisom in napadom, ampak tudi oni so bolj tipali. Mi smo bili premalo odločni. V preostalih treh nizih smo stvari postavili na pravo mesto in izkoristili hrvaško rakasto rano – sprejem,« je povedal Slabe.

Slovenska reprezentanca je imela včeraj po tekmi še večerjo, nato pa se je odpravila proti domovini. V prihodnjih dneh se bo v dvorani Tivoli v miru pripravljala na povratno tekmo, ki bo v soboto ob 20.15 v dvorani Stožice. Slovenija se bo uvrstila na evropsko prvenstvo, če Hrvaško še enkrat premaga, v primeru poraza pa mora osvojiti dodatni, zlati niz. »Čaka nas še ena težka tekma. Hrvati lahko igrajo le bolje, saj so zdaj izgubili breme prve tekme in bodo pritisnili do konca. Izgubiti nimajo več ničesar, mi pa lahko izgubimo ogromno, kar je bistvena razlika,« opozarja slovenski selektor. Če se bo Slovenija uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo med 20. in 29. septembrom na Danskem in Poljskem, bo igrala v skupini C v Herningu skupaj z reprezentancami Srbije, Finske in Nizozemske.