Nova šefinja dirigentka Orkestra Slovenske filharmopnije bo septembra postala kanadska dirigentka Keri-Lynn Wilson, ki pa bo stala pred orkestrom že v izteku aktualne sezone – in sicer tretjič po gostovanjih v letih 2010 in 2012, tokrat z izjemnim mladim pianistom Jeremyjem Denkom v okviru oranžnega abonmaja, na sporedu pa bodo Hačaturjan, Ravel in Čajkovski. Še preden se bo orkester podal v novo sezono, se bodo 14. junija pod taktirko Lorisa Voltolinija na Kongresnem trgu v okviru Junija v Ljubljani poklonili tudi 200. obletnici rojstva Verdija in Wagnerja, 28. junija bodo godalci orkestra sodelovali na koncertu dueta 2Cellos v okviru 61. Festival Ljubljana, na festivalu pa bodo nato nastopili še dvakrat – orkester z baletniki SNG Maribor v integralni različici baleta Sergeja Prokofjeva Romeo in Julija, hišni Slovenski komorni zbor pa z ansamblom SNG Maribor v Verdijevem Requiemu.

Dirigenti, solisti in skladatelji

Tudi prihodnja sezona bo v znamenju 200. obletnice rojstva Richarda Wagnerja, pa tudi 150. obletnice rojstva Richarda Straussa ter 100. obletnice rojstva Benjamina Brittna in Witolda Lutoslawskega. 80 let pa praznuje poljski skladatelj in dirigent Krzystof Penderecki in bo ob tej priložnosti celo dirigiral v Slovenski filharmoniji, prvič pa v goste prihajajo tudi dirigenti Vladimir Fedosejev, Alexander Lonquich (tudi kot solist), Nader Abbassi, Michael Stern in Naci Özgüç. Prvič bo priložnost dobil tudi mladi slovenski dirigent Simon Krečič, sicer pa bodo filharmonikom v prihodnji sezoni dirigirali še sir Neville Marriner, ki prihaja v goste drugič, Matthias Pintscher, Ivan Repušić, Patrick Summers, Uroš Lajovic, Aleksandar Marković, Mathias Bamert ter nekdanji šef dirigent Villaume.

Solisti v prihodnji sezoni bodo mezzosopranistka Bernarda Fink, pianista Fazil Say, ki se bo predstavil tudi kot skladatelj, in Andrew von Oeyen, violončelist Johannes Moser ter pevci iz domačega loga, sopranistki Sabina Cvilak in Theresa Plut, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in baritonist Jože Vidic. Med drugimi solisti inštrumentalisti pa so posebej izpostavili flavtista Emmanuela Pahuda, pianistko Valentino Lisitsajovo, violončelista Josepha Johnsona, rogista Saara Bergerja, violinistki Alisso Margulis in Vonji Kim Ozim, violončelistko Majo Bogdanović ter flavtista Mateja Grahka.

Poslanstvo Slovenske filharmonije je tudi skrb za (po)ustvarjanje slovenske glasbe; v novi sezoni bodo tako izvedli štiri novitete, in sicer Autumn concerto Iva Petrića, Simfonijo Janija Goloba, novo delo za flavto in orkester Tomaža Bajžlja ter Koncert za rog in orkester Vita Žuraja. Na sporedu bosta še dve slovenski deli, Slavnostna uvertura Lucijana Marije Škerjanca ter Mouvement symphonique Slavka Osterca. Prvič bodo obiskovalci lahko slišali tudi Šest nemških plesov Franza Schuberta v priredbi Antona Weberna, Variacije (V spomin na Aldousa Huxleyja) Igorja Stravinskega ter Mozartovo uverturo v Beg iz seraja. Med drugimi zanimivimi deli pa so izpostavili še Mahlerjevo Prvo in Tretjo simfonijo, Šostakovičeve Prvo, Peto in Osmo simfonijo, Koncert za violino in orkester Albana Berga, Junakovo življenje in Smrt in poveličanje Richarda Straussa, ter Sinfonio da Requiem Benjamina Brittna.

Vokalni abonma napoveduje cikel osmih koncertov, dva bo dirigirala umetniška vodja Slovenskega komornega zbora Martina Batič, štiri pa tuji in domači gostje. En koncert je rezerviran za solistični recital, eden pa gostujoči vokalni skupini. Domači gostje bodo Slovenski oktet in dirigent Matjaž Šček, v goste pa prihajajo Kaspars Putninš iz Latvije in Stephen Layton iz Velike Britanije, dirigenta svetovnega slovesa, Norvežan Ragnar Rasmussen, ki je tudi v Sloveniji znan kot odličen dirigentski in zborovski pedagog, ter baritonist slovensko-špansko-švicarskega porekla Ruben Drole, ki v domovini svojega očeta še ni nastopil, je pa v svetu že operna zvezda. Med deli slovenskih avtorjev bosta letos zveneli tudi dve noviteti skladateljev A. Čopija in P. Quagiatta.

Žive mednarodne povezave

V okviru mednarodnega cikla Pika – Točka – Tačka, ki ga pripravljajo skupaj z zagrebško in beograjsko filharmonijo, bodo dirigirali Uroš Lajovic, Martin Sieghart, Muhaj Tango in Alan Bjelinski, solisti pa bodo koncertna mojstrica Beograjske filharmonije Tijana Milošević, prvi violist Orkestra Slovenske filharmonije Aleksandar Milošev, prva flavtistka Zagrebške filharmonije Renata Penezić ter harfistke vseh treh orkestrov.

Tretji cikel koncertov Godalnega kvarteta Slovenske filharmonije nosi naslov Neskončno ljubljena, v ospredju pa bo skladatelj Ludvig van Beethoven in njegov Godalni kvartet št. 4 v c-molu, op 18. ter še vrsta drugih skladb, ki se motivno vrtijo okrog ljubezni. V goste so povabili Godalni kvartet Beograjske filharmonije ter nekdanjega kolega, zdaj člana Berlinskih filharmonikov, hornista Andreja Žusta.

Dolgoletno uspešno sodelovanje med ansamblom Slowind in Vinkom Globokarjem bo oktobra 2013 nadgrajeno s festivalom, ki bo v celoti posvečen Globokarjevemu osemdesetemu jubileju. Poleg ansambla Slowind in pridruženih članov bodo na 15. različici festivala Slowind sodelovali še Ensemble Aleph (Francija), Ensemble unitedberlin (Nemčija), Das Neue Ensemble Hannover (Nemčija), svetovno znani Dekliški zbor iz Hannovra (Nemčija), Trobilni ansambel Slovenske filharmonije in Orkester Slovenske filharmonije. Izvedli bodo dvanajst obsežnih in pri nas še neizvedenih Globokarjevih skladb, dela avtorjev, s katerimi je Globokar intenzivno sodeloval (René Leibowitz, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen, Maurizio Kagel), ter novitete mladih slovenskih komponistov Bojane Šaljić Podešva, Tomaža Bajžlja in Larise Vrhunc.

Orkester se bo tudi v prihodnji sezoni, tako kot so se lani z Ano Netrebko – ter letos z baritonistom Brynom Terflom in violončelistom Mišo Majskim –, odpravil na mednarodno turnejo, in sicer v Bratislavo. Pod taktirko Ivana Repušića bodo igrali na tamkajšnjem festivalu Bratislavské hudobné slávnosti, gostovali pa bodo tudi v Beljaku in ponovno v Muscatu v Omnu. Z Bavarskim državnim baletom bodo skupaj postavili Romea in Julijo Sergeja Prokofjeva.