Hajnšek je danes za STA povedal, da ga je Fištravec k odstopu pozval na podlagi tajnih policijskih prisluhov, ki so se pred tednom dni predvajali na sojenju v zadevi Ježovita.

"Ker gre za prisluhe iz zasebnega telefonskega pogovora, ki segajo v leto 2009 in nimajo nobene povezave z opravljanjem moje zdajšnje funkcije niti s predmetom obravnave, na kateri so bili predvajani, sem za mnenje prosil tudi informacijsko pooblaščenko. V tem tednu so mi podporo izrekli tudi zaposleni na Snagi, ki so bili zaradi tega s strani posameznih novinarjev neupravičeno diskreditirani," je pojasnil direktor občinskega podjetja, ki se bo na poziv župana uradno odzval predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Bolj redkobesedna je bila Vindiš Furmanova, ki na vprašanje, ali namerava odstopiti, ni odgovorila, je pa v zvezi s pozivom župana o odstopu s funkcije direktorice Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor za STA dejala, da "meni, da je ta populistične narave".

Fištravec je bil po objavi vsebine telefonskih prisluhov med nekdanjim županom Kanglerjem in, kot je zapisal na Facebooku, lovkam njegove hobotnice, tako zgrožen, da je nemudoma zahteval njun odstop.

"Sodišče je Kanglerja spoznalo za krivega in ga obsodilo na zaporno kazen. Glede na vsebino prisluhov pa javno pozivam Ivana Hajnška in Tanjo Vindiš Furman, da nemudoma odstopita kot direktorja, saj očitno ne izpolnjujeta niti najosnovnejših moralnih pogojev za vodenje tako pomembnih družb," je zapisal Fištravec.

Na Mestni občini Maribor se danes v zvezi z nadaljnjimi ukrepi župana Fištravca niso želeli izjasniti, je pa za 27. junij že sklicana skupščina Snage, na kateri bo imenovan novi nadzorni svet, ta pa bo nato verjetno odločal tudi o morebitni odstavitvi Hajnška.

Aktualni nadzorni svet, ki ga vodi Miha Glavič, se je sicer prav danes sestal na izredni seji, na kateri se je seznanil s sklicem skupščine, na kateri naj bi odpoklicali vse štiri dosedanje nadzornike. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je podjetje iz poslovanja z izgubo prešlo v pozitivno poslovanje, zato po njihovem ni razlogov za kakršnokoli poseganje v delovanje podjetja.

Med prvimi vidnimi predstavniki prejšnje mestne oblasti je morala svoj položaj nedavno zapustiti direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner, ki je medtem že prejela tudi odpoved delovnega razmerja. V skladu z napovedmi, da bodo razrešeni vsi prokuristi občinskih podjetij, je bila prejšnji teden s položaja prokuristke Doma pod Gorco razrešena Vindiš Furmanova.

Tudi zato so verjetno nadzorniki Nigrada, ki jih še vedno vodi Simonič Steinerjeva, ta teden po pisanju Dnevnika s položaja prokurista odstavili Marjana Štuberja in ga imenovali na mesto svetovalca direktorja Srečka Hvauca. Skupščina tega podjetja, ki je sicer v le 57-odstotni lasti MOM, bo predvidoma v začetku julija, Fištravec pa je za Dnevnik v zvezi z morebitno odstavitvijo nekdanjega poslanca SDS povedal, da bo "iz njegovega obnašanja vidno, ali dela v javnem interesu".