Slovenska reprezentanca kajakašev in kanuistov na divjih vodah bo novo sezono začela prihodnji teden na evropskem prvenstvu v slalomu v Krakowu na Poljskem. Prva velika tekma sezone bo poseben izziv za 22-letnega Luko Božiča, ki bo ob tradicionalnem kanuju dvosedu tekmoval še v kanuju enosedu. Kanuist, ki sicer atletski polmaraton preteče v uri in dvajsetih minutah, kar je za rekreativnega tekača odličen rezultat, si je na izbirnih tekmah presenetljivo privozil reprezentančni dres tudi v kanuju enosedu. Za nameček bo letos tekmoval še na svetovnih prvenstvih v spustu v sprintu in slalomu za mlajše člane do 23 let.

S partnerjem iz dvoseda Taljatom sta že kot člana kanuja dvoseda v preteklosti veliko treningov opravila v enosedu. Ker ima rad nove izzive, je v minulih letih že nastopal na državnih prvenstvih v kanuju enosedu, na katerih je bil blizu najboljšim. Na začetku poolimpijske sezone si sploh ni predstavljal, da bo v vseh disciplinah prišel v reprezentanco. Uresničila se mu je ena izmed velikih športnih želja, ki pa prinaša tudi izjemno divji ritem tekem, skozi katere bo testiral svoje zmožnosti. »Najbolj sem vesel, ker sem na izbirnih tekmah v kanuju enosedu pokazal, da sem konkurenčen Savšku in Berčiču, ki sta med najboljšimi desetimi na svetu. Zdaj me čaka boj v vseh možnih disciplinah. V kanuju enosedu si ne delam utvar, da bom na evropskem prvenstvu in kasneje na tekmah svetovnega pokala dosegal blesteče uvrstitve. V kanuju dvosedu s Taljatom še nisva imela prave primerjave s konkurenco. Zamenjala sva proizvajalca čolna, imava povsem nov model, ne veva pa, kako sva hitra. Načrtujeva graditev forme za svetovno prvenstvo sredi septembra v Pragi, ki je glavni cilj sezone. Vse delo je sicer usmerjeno k olimpijskim igram v Riu de Janeiru 2016,« je bil zgovoren Luka Božič, ki je bil lani na olimpijskih igrah v Londonu skupaj s Taljatom osmi v kanuju dvosedu, iz katerega imata tudi že bronasto kolajno s svetovnega prvenstva 2009 v Seu d'Urgellu.

Ne dela si s skrbi s tem, kako bo prenesel napore dvojnega programa na evropskem in svetovnem prvenstvu ter tekmah svetovnega pokala. Za Luko in Taljata je bilo vedno značilno, da sta telesno odlično pripravljena, za kar ima veliko zaslug tudi njun trener Dejan Testen. Ne nazadnje je Božič že dvakrat za sprostitev tekel na Ljubljanskem maratonu, kjer je lani 21 kilometrov kljub slabemu vremenu in mrazu pretekel v času ene ure in dvajsetih minut. Božič je kar en mesec zime preživel na treningu v Združenih arabskih emiratih v družbi kajakašev Petra Kauzerja in Janoša Peterlina ter pod strokovnim vodstvom Petra Kauzerja starejšega in Dejana Stevanoviča, s katerim je opravil tehnični del vadbe za kanu enosed. Partner iz čolna Taljat je bil doma in se posvetil telesni pripravljenosti.

Ob vrnitvi domov iz toplega arabskega sveta je zbolel in shujšal kar za tri kilograme. »Prišel sem iz toplega na mraz, dva meseca me ni bilo doma, saj sem le potoval s kontinenta na kontinent, iz Združeni arabskih emiratov v ZDA, pa na trening v Francijo, vmes skočil v zimo v Sloveniji. A tudi poleti ne bo nič drugače, saj bom v vsej sezoni doma le dvakrat po pet dni,« pravi Božič, ki bo sredi junija tekmoval na svetovnem prvenstvu v spustu v sprintu v Solkanu. Po dveh letih bo spet sedel v čoln za spust, ker si v moštvenih vožnjah želi osvojiti kolajno skupaj s Taljatom Hočevarjem, Cofom, Žnidarčičem in Žgajnarjem.

Čeprav je polno zaseden, najde tudi čas za študij na fakulteti Doba v Mariboru, na kateri študira ekonomijo na daljavo. »Vse skupaj opravim po internetu. Tudi študij mi gre dobro od rok, torej se mi je v letošnji sezoni vse poklopilo,« je še povedal Božič, ki ima v domači vasi obilo navijačev. Ko ga množično spremljajo na tekmah po svetu, je Modrej na Tolminskem napol prazen. Njegov dvojni program podpira tudi sovoznik iz čolna Sašo Taljat: »To, da trenirava vsak v svojem čolnu, je celo dobrodošlo. Na treningih je zaradi internega rivalstva še več tekmovalnosti. To je dobrodošlo za napredek v kanuju dvosedu, ki s takšnim načinom dela nikakor ni zapostavljen.«