Koper. »Nič me ne sprašuj,« nam je na vprašanji, ali je ozdravel in ali se počuti bolje, na koprskem sodišču včeraj na kratko odgovoril koprski župan Boris Popovič, ki se obravnav na sodišču že nekaj mesecev ni udeleževal, ker je imel oziroma še ima težave z visokim pritiskom. Včeraj je na sojenje v zadevi Serming, v kjer mu očitajo zlorabo položaja, ker naj bi razpis priredili tako, da so zemljišča prodali vnaprej dogovorjenemu kupcu, prišel predvsem zato, ker se je zbal, da bi ga v nasprotnem primeru policisti privedli v lisicah.

Zdravniški pregled v sodni dvorani

Sodnica Meri Mikac je namreč podvomila o zdravniških opravičilih in na medicinski fakulteti naročila mnenje, ali je Popovič res tako bolan, da se ne more udeleževati obravnav. Trije zdravniki so odgovorili, da ne. Poleg tega naj bi še menili, da za preiskave, ki jih opravlja Popovič, ni potrebna hospitalizacija in da bi jih lahko opravil tudi ambulantno. Popovič namreč že nekaj časa leži v izolskem Medicorju, tudi včeraj naj bi na obravnavo prišel od tam.

Kaj točno je z zdravjem župana, še ni jasno, saj diagnoze še nima postavljene, pojasnil pa je, da ima težave z visokim pritiskom. Zato je tudi na včerajšnje sojenje prišel z merilnikom krvnega pritiska, spremljala pa ga je celotna občinska služba za odnose z javnostmi, novi svetovalec Sebastjan Jeretič, Ljubiša Mihajlovič, ki ga je Popovič zaposlil po tistem, ko ga je zaradi suma kaznivega dejanja iz piranske občine odpustil Peter Bossman, in Tomaž Bele, ki je povezan s koprskim nogometnim klubom.

Med odmorom si je Popovič izmeril pritisk v sobi za odvetnike, nato pa je njegov odvetnik Renato Dukič sodnici dejal, da se Popovič slabo počuti. Sodnica ga je vprašala, ali naj pokliče reševalce in Popovič se je s tem strinjal. Reševalci so nato res prišli na sodišče in Popoviča pregledali kar v sodni dvorani, zdravnica pa je nato presodila, da je morda bolje, če ni več navzoč na sojenju. Sodnica je mnenje zdravnice spoštovala, istočasno pa se je nato dogovorila s Popovičem, da lahko naslednje obravnave opravi v njegovi odsotnosti.

Od sredine junija na bolniški

Popovič je sicer še do sredine junija na bolniški, vendar bolniški dopust po navedbah vrhovnega sodišča še ni razlog, da se obtoženec ne bi udeleževal obravnav. Zato je sodnica po prejetem mnenju medicinske fakultete tudi ponovno razpisala obravnave in Popoviča nanje ustrezno vabila.

O Popovičevih zdravniških opravičilih je dvomil tudi sodnik Julijan Glavina, ki vodi sojenje, kjer Popoviču očitajo zlorabo položaja pri Rumeni noči in poskusu prenosa koncesije na objektih na koprskem kopališču. Ker so se kazniva dejanja zgodila že leta 2003, temu postopku že jeseni grozi zastaranje, zato so se pojavili sumi, da Popovič morda namenoma zavlačuje in se izgovarja na preiskave in visok pritisk. Kako se bo po pridobitvi mnenja medicinske fakultete zdaj odločal sodnik Glavina, nam ni uspelo izvedeti, najbrž pa bo tudi on razpisal obravnave in zahteval Popovičevo navzočnost.