»Mislim, da nas je opazil. Sedaj moramo biti čisto mirni, brez nenadnih gibov, da se ne bo čutil ogroženega. Če bo šel vstran, smo varni. Če steče proti nam, se bom pognal v beg in pri tem odvrgel nahrbtnik, morda ga povohal in tako bom pridobil dragocene sekunde prednosti,« je v eni izmed oddaj Ultimate Survival, ki so na sporedu na National Geographicu v kamero šepetal pustolovec Bear Grylls, medtem ko je kakih petdeset metrov zračne razdalje med smrekami lomastil velik rjav medved. »Odšel je,« si vidno oddahne sicer neustrašni Grylls in v naslednjem kadru je že na zapuščeni plaži, kjer s pomočjo nogavice preceja vodo, v kateri je skuhal pest malih rakovic. »Tako bom iz juhe odstranil pesek,« še pojasni, preden preizkusi svojo kuharsko mojstrovino. »Okusi ima po pesku, soli in nečem čudnem. A me bo vsaj ogrelo,« se Grylls sprijazni z nenavadnim okusom svoje večerje.

Od navdušenega ribiča do pustolovca v divjini

Pa vi, ste se že kdaj vprašali, kako bi reagirali, če bi okoli vašega šotora krožil ogromen medved in iskal morebitne ostanke hrane? Ali kako poiskati primerno zavetje in kako brez vžigalic ali vžigalnika zakuriti ogenj? Ali kako se ponovno ogreti, ko vam naliv popolnoma premoči oblačila? Da vprašanja ne bi ostala neodgovorjena, je v svojih priročnikih že večkrat poskrbel samostojni novinar, pisatelj ter avtor priročnikov o družinskemu taborjenju, ribolovu za začetnike in preživetju v divjini Rob Beattie. Ob tem se je britanski avtor podpisal še pod številne knjige o računalniških programih in aplikacijah, ter za številne revije in spletne strani, kot so med računalničarji in ljubitelji računalništva priljubljene Computeractive, Macworld, IT Reviews in High50, opisal ter ocenil njihovo delovanje.

Z več kot tridesetletnimi izkušnjami s področja računalništva in s tehnološkim znanjem podkovani avtor je sicer navdušen nad naravo, zato je svoje številne konjičke, predvsem ribolov, združil s pisateljskim in novinarskim poklicem. Svoje razumevanje divjine in napotke, kako preživeti v naravi, ni opisal le v več kot trinajstih knjigah, temveč so bili prispevki objavljeni tudi v Guardianu in Observerju, prav tako v časopisih, kot so Sunday Times, The Express in The London Evening Standard. Ker je Rob Beattie izkušeni ribič torej ni presenečenje, da je eden izmed njegovih najnovejših vodnikov prav o ribolovu in njegovi zgodovini (naslov v angleškem jeziku je Fishing: A Very Peculiar History), kjer avtor »brez dlake na jeziku« poda svoje osebno mnenje o ribolovu in njegovem razvoju, hkrati pa poda tudi številne koristne nasvete, ki bi jih moral poznati vsak nadobudni ribič: kako izbrati pravo ribiško palico, kako ujeti katero izmed najbolj priljubljenih rib v britanskih vodah, kako skuhati krapa in najbolj pomembno, »kako prepričati sogovornika, da se na stvari, o katerih govoriš, nedvomno spoznaš,« kot v opisu knjige s svojim značilnim humorjem navaja avtor.

Za začetnike in tudi izkušene pustolovce

»Knjiga je primerna tako za tiste, ki se v naravo podajo le priložnostno ob koncih tedna, kot za malo bolj resne pustolovce, saj je bil namen ustvariti nekaj, kar bo pritegnilo širok spekter bralcev, brez da bi bilo v priročniku preveč tehničnih ali krvoločnih podrobnosti. Torej, medtem ko lahko bodoči ali že izkušeni pustolovci v vodniku najdejo nasvete o tem, kaj storiti v primeru napada medveda, pa nasvetov o tem, kako odreti kožo losa za krzno ali za malico izprazniti vsebino iz njegovega želodca, ni,« je o knjigi Kako preživeti v naravi, ki je izšla tudi v slovenskem jeziku, na svoji spletni strani zapisal avtor Rob Beattie.

Vodnik je namreč primeren tako za izkušene pohodnike kot tudi za začetnike in ne ponuja le osnovnih napotkov kako morajo pustlovoci reagirati v primeru težav in poškodb, temveč tudi, kako se nevšečnostim izogniti. Razdeljen je na posamezna poglavja, v katerih je opisano, kako se spopasti z določenimi situacijami kot so: kaj storiti v slabem vremenu, kako hoditi v temi in kako obvladati zahteven teren, kot tudi kaj storiti, če se izgubite in kako se je najbolje znajti brez zemljevida in kompasa, ter kako ukrepati v primeru manjših ali večjih poškodb, kako se oskrbeti s hrano in kako zbrati ter prečistiti vodo v različnih okoljih.