Naznanitelj prijave Davčni upravi RS (Durs), ki jo je pridobila STA, Sazasu očita kršitev zakona o DDV v delu, ki opredeljuje pogoje za predložitev obračuna DDV davčnemu organu. Prepričan je, da je takih primerov vsaj še za enkrat toliko, saj je preveril ravnanje združenja tudi v drugih primerih in ugotovil, da se vzorec ponavlja pri več družbah.

Vložili tožbo, niso pa izstavili računov

V prijavi dokazuje, da Sazas preko tožb, vloženih decembra lani in v letošnjem letu, od uporabnikov avtorskih del - med njimi od Zavoda RTV, Pop TV in nekaterih radijskih postaj - zahteva za 14,53 milijona evrov nadomestila za javno priobčitev za leti 2008 in 2009, ob tem tudi plačilo DDV v višini 8,5 odstotka.

Sazas bi moral po prepričanju prijavitelja v skladu z zakonom za te zneske izstaviti račune, obračunati in plačati DDV, tožbo pa vložiti na osnovi izstavljenih računov. Če bi z njo uspel, bi DDV združenju plačala tožena stranka, če ne, bi ga Sazas zahteval od države. S tem, ko je Sazas vložil tožbo in ni izstavil računov, pa se je zavestno izognil plačilu in obračunu DDV, je prepričan prijavitelj davčne utaje.

Sazas navedbe zanika

»Združenje Sazas ima svoje davčne obveznosti redno in v roku poravnane. Informacija, da naj bi bilo združenje predmet preiskave Dursa zaradi utaje davkov v višini 1,19 milijona evrov, ni resnična,« so zapisali v Sazasu.

Durs tega, ali preiskuje Sazas, ni želel razkriti, saj podatkov o konkretnih davčnih zavezancih in postopkih zaradi varovanja davčne tajnosti ne more posredovati.

Kot so spomnili, v skladu z zakonom o davčnem postopku namreč kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek. Durs pa sme te podatke razkriti le na podlagi pisnega soglasja zavezanca ali če je tako določeno z zakonom.