V uvodnem nagovoru je predsednik ŠOS Mitja Urbanc poudaril, da se iskalci prve zaposlitve kljub temu, da so visoko izobraženi, srečujejo s problemi. Prepričan je, da bi s sodelovanjem, povezovanjem in usmerjanjem ključnih deležnikov lahko že med študijskim procesom naredili veliko za reševanje omenjene problematike, predvsem pa se posvetili širšemu reševanju težav mladih. »Pomembno je, da država glede na potrebe gospodarstva in gospodarskih trendov spodbuja študij tistih poklicev, ki omogočajo ustrezno zaposljivost. Ne smemo spregledati, da je liberalizacija ustanavljanja novih fakultet brez ustreznih kadrov in kakovosti, pomanjkljivih programov in neusklajenih programov z dejanskimi potrebami v gospodarstvu, močno pripomogla k nezaposljivosti mladih diplomantk in diplomantov. Zato je pri tem nujno potrebno sodelovanje z organizacijami, kot je ŠOS, saj lahko le-ta v okviru svojih aktivnosti pomembno pripomore k ozaveščanju in usmerjanju mladih,« je povedal Urbanc.

Izpostavil je še težave pri kadrovskem štipendiranju, kjer aktualna gospodarska situacija delodajalcem ne prizanaša pri razpisovanju kadrovskih štipendij. Študenti tako po njegovem iz istega razloga težko dobijo tudi priložnost za opravljanje prakse, čeprav je ta zahtevana v okviru študijskega programa. Na drugi strani pa delodajalci ne želijo zaposlovati mladih diplomantov brez delovnih izkušenj, je dejal Urbanc, ki je v nagovoru apeliral tudi na resorno ministrstvo, naj izdela strategijo zaposlovanja mladih.

Urbanc je bil kritičen tudi do pasivnosti mladih, ki pogosto niso samoiniciativni pri iskanju oziroma uresničevanju svojih podjetniških idej. Kot možne razloge za to je nanizal slab podjetniški zgled v Sloveniji, ovire pri ustanavljanju podjetja ter izobraževalni sistem, bodisi gimnazijski ali pa visokošolski, ki ne vzpodbuja kreativnosti in ne dela na izoblikovanju ustrezne mere samozavesti bodočih nosilcev družbenega razvoja.

Da dobre prakse podjetništva med mladimi v Sloveniji so, a so v javnosti premalo poudarjene, pa je opozorila Maja Tomanič Vidovič, direktorica Javnega sklada RS za podjetništvo. Kot je povedala, na leto podprejo več kot 700 poslovnih idej, študentom ali diplomantom pa je v zadnjih letih na voljo kar nekaj oblik finančne pomoči. Po njenih besedah je v času krize nastalo veliko podjetij, na katere smo lahko ponosni in ki dobivajo nagrade za svoje dosežke, inovativnost in uspeh. Mladi po njenih besedah v krizi ne vidijo ovire, to je zanje izziv, priložnost, izrednega pomena je tudi poslovna filozofija, ki jo prinašajo timi, neobremenjeni s preteklostjo.

Tomanič Vidovičeva je še dejala, da je v Sloveniji zdaj več priložnosti, kjer lahko mladi dobijo pomembne informacije in potrebna znanja, kot jih je bilo pred leti. Velik pomen imajo po njenih besedah podjetniški univerzitetni inkubatorji, kjer lahko študenti že med študijem preverijo, svojo podjetniško idejo. Mladi se lahko udeležijo start up vikendov, poletnih šol podjetništva ipd. Ključna pa je po njenem mnenju vizija, timsko delo in da posameznik verjame v svoj posel. »Možnosti so, le izkoristiti jih je treba. Treba pa si je tudi sneti slovenska očala in videti vizionarsko in inovativno,« je zaključila Maja Tomanič Vidovič.

Posvet se bo zaključil z okroglo mizo, na kateri bodo državni sekretar ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič, predstavnik Zveza svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič, mladi podjetnik Peter Korun, koordinatorica vseživljenjske karierne orientacije v Centralni službi ZRSZ Barbara Gogala in Mitja Urbanc razpravljali o štipendiranju, študentskem delu, pripravništvu, spodbujanju podjetništva in o vloga različnih instrumentov na zaposlovanje mladih.