»Izjemno sem ponosen na osvajanje lovorik v nizu s fantastičnim moštvom, s katerim smo dominantni. Zasluženo smo prvaki, ker smo pokazali konstantnost, navijači pa so nam iz srca pokazali, kako stojijo ob nas. Ko nismo bili pod pritiskom, smo ponudili minute mlajšim fantom, da laže dozorevajo. Ker imajo talent, je to najboljša stvar za Maribor,« je po zadnji prvenstveni tekmi brez evforije menil strateg Darko Milanič.

Čeprav je Maribor v 22-letni zgodovini samostojne države pobral polovico naslovov državnega prvaka, proslave v Ljudskem vrtu ob lovorikah niso postale rutina, ampak so vsako leto še vedno čustvene in strastne. Mariborčani so si enajsti naslov in tretjega zaporednega zagotovili že v 32. krogu proti Olimpiji, proti kateri so zmage najslajše, včeraj pa ob tekmi z Aluminijem uprizorili eno bolj množičnih proslav naslova prvaka v Sloveniji. S svojo prisotnostjo so jo polepšali nekdanji igralci kluba Jelić (Kapfenberg), Školnik (Nacional), Kranjc (Genoa), Anđelković (Modena), Velikonja (Cardiff) in Iličić (Palermo).

Armada navijačev si doma ni privoščila klasičnega nedeljskega kosila, ampak kar na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt, kjer se je kljub občasnim dežnim kapljam širil okusen vonj po osemnajstih odojkih, jedeh z žara, golažu, palačinkah, gibanici, sladoledu... Na tribunah, kamor so gledalce privabili tudi s privlačno ceno vstopnice pet evrov, je bila koreografija spektakularna. Vrhunec je doživela v enajsti minuti s trakovi v vijolični, beli in rumeni barvi, s čimer so simbolizirali število naslovov prvaka. Proslava je imela povem brazilski pridih s sambo, saj so za ples in ritem bobnov poskrbeli Brazilci in Brazilke. Sicer je trenutno v ekipi državnih prvakov več Brazilcev kot rojenih Mariborčanov. Tudi nov, 20 kilogramov težak in 40 centimetrov visok prehodni pokal za prvaka, je po tekmi prvi dvignil Brazilec Marcos Tavares, kapetan Maribora. Obenem so v trajno last dobili precej manjšo, 17 centimetrov veliko repliko. Podeljevalec pokalov ni bil predsednik NZS Aleksander Čeferin, ker se še ni vrnil iz Londona s finala lige prvakov, kjer je bil gost predsednika Uefe Michela Platinija, ampak Radenko Mijatović, eden izmed petih podpredsednikov. Nekdanji sodnik je moral poslušati žvižge, po predaji pokala so navijači prižgali toliko pirotehnike, da se zaradi dima ni videlo ničesar.

»Sanjska sezona, a tukaj se ne bom ustavil, ampak tudi naslednje leto želim biti najboljši. Lepo je slišati, da se zame zanimajo drugi klubi, ker to pomeni potrditev mojega dobrega dela. Vse je v rokah mojega agenta Zahovića,« je povedal najboljši igralec lige Agim Ibraimi. Skupaj s kapetanom Tavaresom, ki razume vprašanja v slovenščini, odgovarja pa v angleščini, sta že kovala načrt za štajersko veselico v sredo na Bonifiki, razposajene počitnice in nato naskok na prestižno ligo prvakov. »Nisem se še naveličal osvajanja lovorik. Na vsako sem ponosen. Upam, da bom kot kapetan še dvigoval pokale, saj imam pogodbo do leta 2017,« je s hčerko v naročju povedal Marcos Tavares.