Zadnjo etapo je pri vrhu na petem mestu končal tudi Slovenec Luka Mezgec (Argos-Shimano), ki je ciljno črto prečkal v času današnjega etapnega zmagovalca Cavendisha. Ta je v sprintu ugnal Italijana Sacho Modola in Elio Vivianija in si po peti etapni zmagi letos oblekel tudi rdečo majico, ki se mu je lani izmuznila iz rok.

Nibali je zbral 4:43 minute prednosti pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom (Sky), kot tretji je italijansko pentljo končal Avstralec Cadel Evans (BMC) z zaostankom 5:52. Slovenskih kolesarjev ni bilo v ospredju. Potem ko je Grega Bole (Vacansoleil) v predzadnji etapi Gira zaradi slabšega zdravstvenega stanja odstopil, sta do cilja prišla le Robert Vrečer (Euskaltel), ki je z zaostankom 2:38:43 ure Giro končal na 92. mestu, Mezgec je zaostal 3:10:39 in zasedel končno 123. mesto.

Osemindvajsetletni kolesar s Sicilije, ki je v vodstvu prešel po osmi etapi, pa je uspešno prestal tudi sneg, dež in mraz in v slogu pravega šampiona osvojil eno najtežjih dirk po Italiji v zadnjem desetletju, s čimer se je po tretjem mestu na Tour de Franceu (2012) in zmagi na Vuelti (2010) dokončno uveljavil kot eden najboljših kolesarjev na svetu. Pred jubilejno, 100. izvedbo francoske pentlje, ki se bo začela 29. junija na Korziki, je tako eden od favoritov.

V današnji zadnji etapi Gira so se kolesarji tudi poklonili Italijanu Stefanu Garzelliju, zmagovalcu dirke leta 2000, ko ga je glavnina spustila v ospredje v zadnjem delu dirke, tako da se je lahko na svojem zadnjem Giru poslovil od navijačev.

Pred startom Gira v Neaplju je za glavnega favorita sicer veljal Britanec Bradley Wiggins, lanski zmagovalec francoske pentlje in olimpijski prvak v kronometru, ki pa je pred 13. etapo zaradi vnetja pljuč predčasno končal dirko. Zaradi bolezni je dirko po Italiji prav tako pred 13. etapo končal tudi lanski zmagovalec Kanadčan Ryder Hesjedal, a ne on ne Wiggins takrat nista bila več v igri za skupno zmago.

Letošnjo dirko je poleg izrednih vremenskih razmer zaznamoval tudi doping; nekdanji zmagovalec dirke po Italiji (2007) Danilo di Luca je bil pozitiven na dopinškem testu. Italijan, ki je nastopal tudi na letošnji italijanski pentlji, je bil pozitiven na testu konec aprila, neposredno pred pričetkom Gira, ko je bil pozitiven na eritropoetin. Di Luca je bil na Giru pozitiven na dopinškem testu že leta 2009, ko je zlorabil prepovedano sredstvo cera, in prestal dveletni suspenz.