»Odločil sem se za umik predloga, ker na glasovanju minuli teden ni dobil zadostne podpore,« je naznanil evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos.

Posebne zaprte stekleničke

Komisija po njegovih besedah s sektorjem oljčnega olja že več kot leto razpravlja o tem, kako zagotoviti njegov gospodarski razvoj in obenem zaščititi potrošnike.

Na podlagi teh razprav je pripravila zakonodajni predlog v obliki uredbe, ki določa, da bo moralo biti oljčno olje na mizah v restavracijah v »posebej zaprtih posodah, ki se jih ne bo dalo več napolniti«.

Kakovost in avtentičnost

Poleg tega umaknjeni predlog določa tudi stroge zahteve pri označevanju - na vsakem oljčnem olju na mizi v restavraciji bi morala biti oznaka s podatki o vrsti in izvoru olja.

Namen tega ukrepa je bil po navedbah komisije zagotoviti kakovost in avtentičnost oljčnega olja, izboljšati higieno in preprečiti zavajanje potrošnikov.

O tem predlogu so minuli teden v okviru pristojnega odbora glasovale članice unije, ki pa niso uspele doseči potrebne kvalificirane večine, zato se je vrnil nazaj v roke komisije.

Proti so glasovale Nemčija, Danska, Nizozemska, Bolgarija, Estonija, Luksemburg, Avstrija, Finska in Švedska. Velika Britanija, Madžarska in Belgija so se vzdržale.

V Italiji in na Portugalskem prepoved že velja

Za pa so glasovali Slovenija, Italija, Španija, Grčija, Portugalska, Francija, Irska, Ciper, Slovaška, Poljska, Latvija, Litva, Češka, Romunija in Malta. V Italiji in Portugalskem ta prepoved sicer že velja.

Sporni predlog je sprožil živahno razpravo in niz očitkov Bruslju, da je po nepotrebnem birokratsko pokroviteljski do ljudi, saj so ti sposobni sami presoditi, kaj je dobro oljčno olje.

Politična bitka med severom in jugom

Sprožil je tudi vprašanja, ali je mogoče podobna pravila pričakovati tudi za druge začimbe in prelive v restavracijah, na primer za sol, kis in poper, ali pa celo za vino.

Nekateri pa vidijo, tudi v kontekstu krize, to zgodbo kot politično bitko med severom in jugom, med "potrošniki" in "proizvajalci" oljčnega olja.

Komisar Ciolos je sicer danes, čeprav se je moral posipati s pepelom, vztrajal, da obstaja nevarnost zavajanja potrošnikov v restavracijah.

O vinu še niso razmišljali

A obenem je priznal, da se je pogovarjal predvsem s proizvajalci in očitno ne dovolj z drugo stranjo, ter za prihodnje dni napovedal temeljito razpravo s proizvajalci, trgovci ter predstavniki restavracij in potrošnikov.

Na vprašanje, zakaj ni Bruselj predlagal tudi prepovedi odprtega vina v restavracijah, je komisar odgovoril, da je to sicer dobro vprašanje, a da pač "redko najde odprto steklenico vina na svoji mizi".

Evropski poslanec Alyn Smith, član odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo, je odločitev komisije pospremil s tvitom: "Predlog o oljčnem olju je bil res deviško smešen."