Željni sprostitve v umirjenem okolju, poslušanja petja ptic, gostoljubja iskreno prijaznih domačinov in okušanja tradicionalne gastronomije smo lepote Hrvaške v začetku meseca odkrivali le streljaj od državne meje – v medžimurski in varaždinski regiji. In resnično smo imeli kaj doživeti in okusiti!

Cvetlični vrt Hrvaške

S svojo neokrnjeno in pisano naravo je Medžimurje pravi cvetlični vrt zelene Hrvaške. Turizem se je tam resneje začel razvijati šele pred dobrimi desetimi leti in danes je najsevernejša hrvaška regija – predvsem zaradi Spa & sport resorta Sveti Martin, enih največjih in najbolj urejenih hrvaških toplic – sinonim za sprostitev, velnes, aktivni oddih in kongresni turizem. Zaradi odličnih razmer in vrste športnih igrišč si v občini Sveti Martin na Muri priprave poleg hrvaških radi omislijo tudi športniki iz tujine; lani denimo se je v omenjenih termah potila celo mladinska nogometna reprezentanca iz Brazilije. Prijeten in aktiven oddih daleč stran od vrveža ponuja medžimurska vinska cesta – še posebno, če se jo odločite odkrivati med potepanjem s kolesom po z vinogradi obraslih gričih. Ne le prelepa narava, očarala vas bo tudi pokušnja izvrstnih vin v okoli tridesetih vinskih kleteh in na kmečkih turizmih. Gostoljubni domačini vam bodo ponosno postregli z domačimi specialitetami, ki so pravo razkošje okusov: izvrstno pretepeno medžimursko juho, pestro izbiro kruha, mesne jedi, ki jih dopolnijo z gobovimi in smetanovimi omakami, svežimi rečnimi ribami, krompirjevimi in zelenjavnimi prilogami ter božanskimi sladicami. Naš namig: nikar se ne odrecite pokušnji tradicionalnih štrukljev, zlevank, krapcev in medžimurske gibanice, predvsem pa zmerno s predjedmi, porcije so namreč vse prej kot skromne...

Pika na i zajetnemu kosilu bo sprehod ob reki Muri. Ob najsevernejši točki Hrvaške v kraju Žabnik lahko občudujete čudovit mlin, ki so ga domačini zgradili v spomin na čase iz minulega stoletja, ko je bilo vzdolž Mure na desetine takih mlinov. V bližnji Paklenici si lahko pri nekdanjem izviru nafte ogledate repliko nekdanjega stolpa za črpanje nafte, opremljeno z informacijskimi tablami, ali pa se odločite za ogled doma rudarstva in pokušnjo odličnega domačega nepasteriziranega piva, po katerem med drugim slovi sosednji kraj Cimper.

Mesto angelov in nepozabnih doživetij

Ljubitelji kulturnozgodovinskih znamenitosti boste na svoj račun prišli v Varaždinu, nekdanji prestolnici Hrvaške. Idilično mesto je bilo kar desetkrat razglašeno za najbolj urejeno destinacijo celinske Hrvaške, ponaša se s priznanjem srebrni cvet Evrope 2011, znameniti vodnik Lonely planet pa ga uvršča v sam vrh mest, ki jih je nujno treba obiskati na Hrvaškem.

Sprehod skozi znameniti mestni park in ogledi bogate kulturne dediščine – gradu, ohranjene palače in stare mestne hiše – vas bodo popeljali daleč v preteklost, v čas plemičev, veleposestnikov, obrtnikov, trgovcev in umetnikov.

Varaždinci so še danes ponosni na svoje uniformirane »purgare« – meščansko gardo oziroma častno stražo. V času vojne nevarnosti je ta opravljala varnostno službo v mestu, danes je njena funkcija častna in slovesna, člani garde pa so lahko samo »pravi Varaždinci« oziroma meščani, ki so se izkazali s svojim domoljubjem, vzornim vedenjem in pravičnostjo. Njihovo izmeno si lahko poleti na glavnem mestnem trgu ogledate vsak dan od 11. do 12. ure.

Ogled številnih muzejskih zbirk Mestnega muzeja lahko zaokrožite z obiskom palače Herzer, kjer boste od blizu spoznali svet žuželk; redka entomološka zbirka se ponaša z nekaj deset tisoč vrst različnih insektov.

Idlične mestne oaze

Posebna doživetja in zanimive zgodbe skrivajo »varaždinska dvorišča«. Gre za privlačen projekt, v katerega je vključenih deset lastnikov mestnih dvorišč. Naša ekipa si je kratek postanek ob pokušnji odličnega domačega žganja in slastnih jagod privoščila v Malem sladkem dvorišču – Dvoru Art. Idilična lokacija je pravi naslov za hedoniste, ki se zavedajo, da življenje obarvajo majhne in sladke stvari, in turiste, ki se želijo zgolj malce spočiti in umiriti. Tukaj vsak dan potekajo tudi številne delavnice, na katerih se lahko naučite izdelovati spominke in uporabne predmete.

Poleti bo Varaždin odprto prizorišče za številne glasbenike, igralce in ulične umetnike. Srečali jih boste na prav vsakem koraku, prav tako vam bodo med pohajkovanjem po mestu, celo v najbolj skritih ulicah, ves čas družbo delali angeli. Varaždin je namreč »mesto, v katerem spijo angeli«. Takšen slogan je z odprtjem Muzeja angelov, v katerem so njegova dela, mestu pred dvema letoma nadel slikar Željko Prstec. Lokacija je prava paša za oči in dušo ter danes med drugim ponuja prostor številnim koncertom, literarnim večerom, predavanjem in drugim prireditvam, ki lepšajo življenje.

Obisk varaždinske županije lahko končate z ogledom geološkega naravnega spomenika Gaveznica (uvrščen je v Unescovo svetovno dediščino) in krajšim vzponom na ugasli fosilni vulkan, nastal pred približno dvaindvajsetimi milijoni let. Postanek v Lepoglavi, hrvaški zibelki čipke, vas bo poleg razstavljenih ahatov navdušil še z razstavo dragocenih lepoglavskih čipk, ki jih danes ustvarja okoli petdeset klekljaric.

Dragoceni in nepozabni vtisi vas čakajo tudi v Trakošćanu. Če vas pot zanese naprej proti zagorski regiji, potem si svoje popotniške urice nujno obarvajte še z romantičnim sprehodom okoli jezera Trakošćan in z občudovanjem podobe istoimenskega dvorca, zagotovo enega najlepših na Hrvaškem, katerega prvi znani lastniki so grofi Celjski.