Oblikovana je z namenom ohranjanja etnološke dediščine ter ozaveščanja o kulturnem in naravnem bogastvu. Soustvarjajo jo društva, javne ustanove in številni posamezniki prostovoljci. Od leta 2005, ko je bila postavljena prva »ostrnica velikanka«, je prireditev postala pomemben prikaz tradicije in sodobne ustvarjalnosti prebivalcev Loške doline.

V četrtek, 23. maja, bodo na gradu Snežnik odprli tradicionalno razstavo likovnih in tehničnih del učencev OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu, sledil bo kulturni večer »Ostrnice med tradicijo in navdihom«.

Sobota, 25. maja, bo namenjena igram med ostrnicami, ki predstavljajo ohranjanje dediščine na lahkoten in zabaven način. Ostrnice – tradicionalni način sušenja kmetijskih pridelkov v Loški dolini – skupaj s kmečkimi pripomočki in senom postanejo športni pripomočki, pokošena trata pa tekmovalni poligon. Tudi če se ne pomerite v zdevanju ostrnic, vas bo živahno vzdušje, prepleteno z glasbo in plesom, zadržalo pri gradu Snežnik pozno v noč.

Nedelja, 26. maja, bo minila v znamenju Srednjeveškega dneva pri gradu Snežnik, ki je zaradi idilične okolice in bogatega programa za vsakogar edinstveno doživetje. Številni nastopajoči vas popeljejo v srednjeveški čas dvornih dam in grajskih gospodov, upornih kmetov in ponosnih meščanov. Potekajo pravi viteški in lokostrelski turnirji, na srednjeveškem sejmu se predstavljajo rokodelski mojstri, najmlajši pa lahko ustvarjajo v srednjeveških delavnicah. Več na www.loskadolina.info. kea