»Zakaj so mi dali pogodbo, ki je zanje finančno ugodnejša, zdaj pa se delajo vsi po vrsti neumne. To je čisto sprenevedanje,« je povedala in dodala, da so bile na takšen način sklenjene pogodbe tudi z ostalimi zaposlenimi na zavodu.

Diskreditacija in sprenevedanje odgovornih

»Gre za diskreditacijo projekta EPK in mene osebno, saj nisem storila nikakršnega prekrška. V podpis sem dobila pogodbo s strani delodajalca, ki zmeraj določi način dela,« je pojasnila in dodala: »Jaz nisem kršitelj, zato nisem dobila nobene globe ali opozorila.«

»Gre za izjemno sprenevedanje odgovornih, saj bi morali reagirati, če je bil kakršen koli sum že vzpostavljen v zadnjem času, ne pa da so želeli, da v kritičnem trenutku rešujem skorajda zavožene zadeve, sedaj ko je projekt izpeljan, pa me poskušajo diskreditirati,« je dejala in dodala, da dobiva v zadnjih tednih grozilna elektronska sporočila, prejšnji teden pa je prišlo tudi do vloma na sedež zavoda. »Razmišljam o tožbi, ker gre za načrtno blatenje mojega imena,« je še zatrdila.

Zavod bi radi predčasno zaprli

Pogodbo z zavodom Maribor 2012 ima Žilič Fišerjeva sklenjeno do 1. julija letos. Občina si sicer prizadeva, da bi zavod predčasno zaprla, njegove aktivnosti pa bi prevzel Narodni dom Maribor. Po besedah Žilič Fišerjeve so poravnane pogodbe do večine koproducentov, ki so sodelovali pri EPK, do konca tega tedna pa naj bi razčistili še vse sporne račune.

Na zavodu je trenutno zaposlenih še okoli 15 ljudi, med njimi tudi programski direktor EPK Mitja Čander, ki je sicer pred časom povedal, da bo projekt zapustil že konec aprila.

Pogodba v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih

Prijava na inšpektoratu za delo je bila po besedah Žilič Fišerjeve rezultat anonimke na Komisijo za preprečevanje korupcije. Inšpektorat je po poročanju medijev ugotovil, da je podjemna pogodba med zavodom Maribor 2012 in generalno direktorico, ki je bila obenem tudi polno zaposlena na mariborski elektrotehniški fakulteti, v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih. Zavodu naj bi zato izdal kazen v višini 3000 evrov, nekdanjemu predsedniku sveta zavoda Otu Lutharju pa 450 evrov.

Na mariborski občini naj bi se za ukrep zoper sporno pogodbo z Žilič Fišerjevo odločili potem, ko bo postopek inšpektorata za delo pravnomočno sklenjen. Na zavodu pa so v zvezi s tem že vložili zahtevo za sodno varstvo.