Skupina The Doors, ki se je zapisala v zgodovino rock glasbe, je nastala leta 1965, ko je Manzarek na kalifornijski plaži Venice Beach srečal Jima Morrisona. Do njegove smrti šest let kasneje so po svetu prodali okoli 100 milijonov albumov, v ZDA pa je pet albumov doseglo platinasto naklado. Manzarek je po Morrisonovi smrti še vedno ustvarjal glasbo in nadaljeval zapuščino Doorsov.

»Žalosten sem zaradi smrti prijatelja in kolega iz skupine,« je dejal kitarist Robby Krieger. »Sem pa vesel, da sem lahko v zadnjem desetletju z njim igral pesmi Doorsov. Ray je bil velik del mojega življenja in ga bom vedno pogrešal,« je pristavil.

Manzarekov manager Tom Vitorino pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal: »Ray Manzarek je bil večji od življenja. Pogrešali ga bomo.«

»Manzarek je bil tista gonila sila v ozadju, zaradi katere se je vse dogajalo,« je dejal nekdanji manager skupine Bill Siddons in dodal: »Bil je človek za zaveso, ki je omogočil, da so se stvari dogajale.«

Manzarek je napisal tudi knjižno uspešnico "Light My Fire: My Life with The Doors", ki je izšla leta 1998. V filmu "The Doors", ki ga je zrežiral Oliver Stone, ga je upodobil Kyle McLachlan.