Steza v Le Mansu je znana po tem, da ne odpušča napake, posebej ne v dežju, zato za letošnjo dirko v razredu motoGP lahko rečemo, da je bila to dirka, na kateri je največ štelo, da ne narediš napake, ali pa naj bo ta čim manjša. Vsem se seveda račun ni izšel.

»Bojte se me, zdaj se je začelo zares,« je po zmagi na prejšnji dirki v razredu motoGP najavil Dani Pedrosa. Kdor je takrat malce skomignil z rameni in si mislil svoje o »večno drugem motociklistu sveta«, se je zmotil. Vsaj za zdaj, kajti Dani Pedrosa je ponovno pokazal, da tudi na mokri stezi ne naredi nobene napake. »Na začetku dirke mi ni kazalo najbolje, še dokaj skromno šesto startno mesto ni obetalo veliko, na startu pa je bilo sploh vse zelo zamotano. Dvakrat sem skorajda padel, a se mi je uspelo ujeti. Kljub vsem tem težavam pa je bil motocikel odličen in je nato dovoljeval vedno bolj agresivno vožnjo. Čeprav povsem enostavno tudi na vedno bolj suhi idealni liniji ni bilo, saj je pogonsko kolo zelo hitro izgubljajo oprijem, a na srečo sem si v zadnjih krogih privozil dovolj prednosti, da sem samo še nekako zvozil do cilja. Res sem zadovoljen, saj mi do zdaj steza v Le Mansu ni prinašala veliko sreče,« je povedal Pedrosa, ki je tako kot prvi dirkač letos slavil na dveh dirkah in s tem prevzel vodstvo v skupnem točkovanju.

Kar nekaj prehitevanj je bilo tudi v ospredju, kjer sta bila, tudi po zaslugi vremena, malce nepričakovana dirkača, ki tja po navadi le redko posežeta: Andrea Dovizioso in Cal Crutchlow. Njuna motocikla namreč ne omogočata boj za sam vrh, a dirke v dežju ali na mokri stezi imajo svoje zakonitosti. Te je zelo dobro izkoristil ravno Cal Crutchlow, ki se je moral v zadnjem delu dirke boriti tudi z Marcom Marquezom: »Seveda sem zadovoljen z doseženim rezultatom, posebej ker mi je to uspelo na dirki, ki je za našo ekipo domača. Če še dodam, da sem v soboto grdo padel, si boljšega skoraj ne bi mogel predstavljati, saj sem pričakoval težko dirko. Če bi bila steza suha, mi kaj takega ne bi uspelo, to moram priznati. Mogoče bi se lahko uvrstil med najboljših pet, na stopničke pa skoraj zagotovo ne. Lani sem padel na dirki, tudi v soboto sem padel, a se nam je na srečo vse izšlo.« Ob padcu si je Crutchlow zlomil golenico, a je Britanec vseeno dobil zeleno luč za dirko.

Marc Marquez, čudežni deček letošnje sezone motoGP, pa se je dirke lotil kot pravi »profesor«, pa čeprav je bila to njegova prva dežna dirka v razredu motoGP. Na začetku je bil precej zadržan in je nekaj časa vozil na skromnem devetem mestu, v tej fazi pa se je osredotočil le na to, da ne bi naredil kakšne večje napake, in pustil preostale tekmece, da so se v ospredju prehitevali, lovili motocikle in se na splošno ubadali z zelo težavnimi razmerami. A bolj ko se je dirka bližala koncu, bolj je mladi Španec Marc Marquez začel privijati plin: »Nisem si predstavljal, da je lahko vožnja v na mokri stezi tako zahtevna. Saj sem že v Jerezu vozil na mokri stezi, a tu je bilo povsem drugače. Napako sem storil že na startu, ko sem slabo speljal, a nisem izgubil živcev in me to ni vrglo iz tira. Toliko že vem, da je na tako zahtevni stezi vse mogoče in da je zelo lahko narediti napako. Skušal sem sicer nadoknaditi zamujeno in sem napravil kar nekaj napak, na srečo nobena ni bila tako velika, da bi me stala uvrstitve, stale pa so me ogromno časa. Potem sem se počasi prebijal naprej, a bolj ko je bilo suho, bolj se je pogonsko kolo vrtelo v prazno. Ko sem že malce obupal, da mi bo uspelo priti med prve tri, je postajal motocikel vedno bolje vozen, a več kot tretje mesto ni bilo več mogoče osvojiti. Vseeno sem zelo zadovoljen, teh 16 novih točk je zelo pomembnih, glede na statistko s prvih štirih dirk te sezone pa lahko ocenim, da sem iz danega izvlekel največ. Še bo napeto v nadaljevanju sezone.« S tem je namreč Marquez še na četrti dirki stopil na zmagovalne stopničke.

Če je začetni del dirke minil v precej previdni vožnji dirkačev, pa je bilo v nadaljevanju vedno bolj napeto. Steza se je sušila, nekateri pa so zaradi tega skušali tvegati več, a bili večinoma preveč pogumni. Na primer Valentino Rossi pa tudi njegov ekipni tovariš Jorge Lorenzo sta z dvanajstim oziroma sedmim mestom doživela svoj »waterloo«.

Valentino Rossi, ki je tudi sicer zelo dober na mokri stezi, je očitno malce pretiraval in je, ko je bil na četrtem mestu, padel, na njegovo srečo pa motocikel ni bil preveč poškodovan in je dirko lahko nadaljeval, a sanj o možni uvrstitvi med prve tri je bilo za Valentina Rossija konec: »Bili smo dovolj hitri za prve tri, a zahtevne razmere so naredile svoje. V ta ovinek nisem prehitro pripeljal, tudi nisem imel občutka, da bi naredil kaj narobe. Grbina na stezi in dež sta bila očitno dovolj, da iz tega ni bilo na koncu nič. Škoda, saj sem lahko držal korak z vodilnimi.«

In če je Rossi lahko obžaloval zapravljeno priložnost, pa s pokazanim ne more biti zadovoljen Jorge Lorenzo. Španec po dirki v Jerezu in nešportnem obnašanju do Marca Marqueza ni dobil veliko novih privržencev, a dirka v Le Mansu ni bila to, kar je svetovni prvak pričakoval. Nekaj časa je bil še v vodilni skupini, a je nato postajal vedno počasnejši: »Nastavitve motocikla očitno niso bile prave. Sprva je še nekako šlo, potem pa je bilo iz kroga v krog slabše, čas sem izgubljal prav povsod na stezi, tako da sem bil celo do pol sekunde na krog počasnejši od drugih. Dejansko nisem več zaupal motociklu, da bi lahko vozil bolj agresivno. A pridejo tudi take dirke. Lani sem tukaj zmagal z 20 sekundami prednosti, letos je bilo žal drugače. A prišle bodo spet boljše dirke.« Od Valencie 2008 je to najslabši Lorenzov rezultat na dirki.

Naslednja dirka razreda motoGP bo 2. junija v Mugellu.