Na Okrožnem sodišču v Mariboru bi morala ta teden potekati obravnava primera, v katerem ljubljanska arhitekturna pisarna Sadar + Vuga od Mestne občine Maribor in občinskega podjetja ZIM zahteva poplačilo dolga v višini 650.000 evrov. A je bila obravnava iz neznanega razloga preložena na konec avgusta.

Na občini menijo, da sami omenjeni arhitekturni pisarni ničesar ne dolgujejo. "Mestna občina Maribor pri izgradnji Maksa ne nastopa kot investitor, temveč je investitor družba ZIM, ki ima sklenjeno pogodbeno razmerje z omenjenim birojem," so pojasnili na občini. V arhitekturni pisarni svojega stališča niso predstavili.

Idejni oče Maksa je bil režiser Tomaž Pandur, ki si ga je ob politični podpori prejšnjega župana Franca Kanglerja zamislil na območju nekdanje tekstilne tovarne na Studencih. Tam so konec oktobra 2011 tudi položili temeljni kamen in odprtje napovedali ob zaključku Evropske prestolnice kulture (EPK) konec 2012, a se odtlej zaradi finančnih težav občine in občinskega podjetja ZIM, ki mu je bila poverjena gradnja Maksa, ni nič premaknilo.

Projekt so poskušali izvesti tudi tako, da so vanj umestili novo Umetnostno galerijo Maribor (UGM), ki jo je bila država pripravljena sofinancirati z 10 milijoni evrov. Vendar se je tudi tu zapletlo, saj občina ni zagotovila svojega dela.

Na občini pravijo, da je "Maks v prvotni obliki preteklost". Novi župan Andrej Fištravec ocenjuje, da obstajajo boljše rešitve za izgradnjo UGM kot je "polovična lokacija Maksa". Tako vodstvo MOM v tem trenutku ne razmišlja o nadaljevanju projekta Maks niti v celotni niti polovični obliki.

Na Studencih bo tako očitno še naprej zevala ogromna gradbena jama, zaradi katere je že skoraj dve leti zaprta prej precej prometna Ruška cesta. Kot so na ponedeljkovi seji ponovno opozorili nekateri mestni svetniki, bi bilo treba cesto čim prej odpreti, saj se s tem povzroča velika škoda gospodarskim družbam na tem območju. "Odprtje ceste za avtomobilski promet je v pristojnosti izvajalca del in investitorja (družba ZIM), ki s tem prevzame tudi odgovornost za odprtje, če se kaj zgodi," je bil odgovor občinske uprave.